Tato hřejivá polévka se připravuje z udon nudlí, jemných hub shiitake, sójových bobů edamame a pekingského zelí, to vše se vaří v zázvorovém miso vývaru. Je snadná na přípravu, plná chuti a v chladných dnech úžasně zahřeje!
Co budete potřebovat
- 2 lžíce arašídového oleje
- 170 g hub shiitake, pouze klobouků, očištěných a nakrájených na plátky
- 3 jarní cibulky, oddělte bílé a zelené části a nakrájejte
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 6 šálků vody
- 2 šálky pekingského zelí, nakrájeného
- 750 g mražených nudlí udon
- 2 lžíce bílé miso pasty
- 3 lžíce sójové omáčky nebo podle chuti
- 1 lžička omáčky sriracha nebo podle chuti
- 1 lžička oleje z praženého sezamu
- 1 šálek mražených loupaných sójových bobů edamame, rozmražených
- opečená sezamová semínka, k podávání
Postup
- Dno velkého hrnce potřete olejem a dejte na střední plamen.
- Když je olej rozpálený, přidejte houby v rovnoměrné vrstvě.
- Restujte houby asi 5 minut, jednou je obraťte, dokud nezhnědnou.
- Houby natlačte na stranu hrnce a přidejte bílé části jarní cibulky, česnek a zázvor.
- Vše restujte asi 1 minutu.
- Vmíchejte vodu a pekingské zelí.
- Vodu přiveďte k varu, stáhněte plamen a polévku za občasného míchání vařteasi 10 minut, dokud houby nezměknou a zelí zcela nezvadne.
- Zatímco se polévka vaří, uvařte nudle podle návodu na obalu.
- Po dokončení je sceďte do cedníku.
- Až se polévka uvaří, odstavte hrnec z ohně.
- Nalijte trochu tekutiny do malé misky nebo nádoby a přidejte miso pastu.
Míchejte, aby se miso rozpustilo. - Nalijte miso směs do polévky a vmíchejte sójovou omáčku, omáčku sriracha a sezamový olej, poté vařené nudle a edamame.
- Ochutnejte polévku a případně dochuťte.
- Nalijte polévku do misek a posypte zelenými částmi jarní cibulky a sezamovými semínky.
- Užijte si to!