Někdy chcete, aby vámi připravovaný dort prostě výjimečný a to tento malinový dort s mascarpone opravdu je! Tři vrstvy vanilkového těsta proložené úžasným našlehaným mascarpone krémem a malinami a ozdobené sněhovými pusinkami potěší všechny oslavence!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 330 g margarínu
- 335 g moučkového cukru
- 6 vajec
- 340 g hladké mouky
- 5,5 lžičky prášku do pečiva
- 1 a ½ lžičky vanilkové pasty
Na polevu:
- 350 g mascarpone
- 370 g moučkového cukru
- 370 g smetany ke šlehání
- ½ lžičky vanilkové pasty
- 100 g malin
Na ozdobu:
- sněhové pusinky
- 25 g malin
Postup
Příprava těsta:
- Předehřejte troubu na 170ºC (horkovzdušná na 190ºC bez ventilátoru) a vyložte tři 20 cm otvírací dortové formy pečícím papírem.
- Dejte stranou.
- Máslo a cukr šlehejte dohromady alespoň 5 minut, dokud nebudete mít bledou a nadýchanou směs.
- Přidávejte jedno vejce po druhém a před přidáním dalšího vždy prošlehejte.
- Přidejte mouku, prášek do pečiva a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se vše zcela nespojí.
- Rovnoměrně rozdělte do 3 forem a stěrkou uhlaďte vršek.
- Pečte v troubě 30–35 minut, dokud špejle vložená do středu korpusu nevyjde čistá.
- Před úplným vychladnutím na mřížce nechte mírně vychladnout ve formách.
- Jakmile korpusy vychladnou, připravte si polevu.
Příprava polevy:
- Pomocí šlehacího nástavce šlehejte mascarpone a moučkový cukr, dokud se nespojí.
- Přidejte smetanu a vanilkovou pastu a šlehejte 1-2 minuty, dokud poleva nezhoustne a nebude nadýchaná.
- Nepřešlehejte.
- V samostatné misce rozdrťte maliny vidličkou.
- Přidejte dvě velké lžíce polevy z mascarpone (asi 150 g) a promíchejte.
Příprava dortu:
- Každý z korpusů vyrovnejte pomocí nože tak, aby byl vršek korpusu každého zcela plochý.
- Vezměte první korpus a otočte jej dnem vzhůru.
- Umístěte jej na talíř.
- Bílou polevu nalijte do velkého zdobícího sáčku a do druhého zdobícího sáčku dejte malinovou polevu.
- Ve spodní části sáčků vyřízněte otvor široký alespoň 1 cm.
- Vytvořte kolem vnější strany dortu dva velké kruhy polevy.
- Totéž udělejte s polevou z malinového mascarpone, kterou vyplníte střed dortu, a poté malým cukrářským nožem rozetřete.
- Přiklopte dalším korpusem a opakujte stejný postup s polevami.
- Přiklopte posledním korpusem a celý dort potřete ze všech stran tenkou vrstvou bílé polevy.
- Dort dejte na 20 minut do lednice ztuhnout.
- Vyndejte dort z lednice a pomocí zbylé bílé polevy dort přikryjte a uhlaďte pomocí cukrářského nože.
- Mělo by vám zůstat trochu malinového mascarpone, které pomocí cukrářského nože natečkujte kolem dortu a znovu uhlaďte.
- Dort ozdobte sněhovými pusinkami a čerstvými malinami.