Piškotový dort s čerstvým ovocem, pusinkami a šlehačkou

Piškotový dort s čerstvým ovocem, pusinkami a šlehačkou

Co může být lepšího než kombinace křupavých sněhových pusinek, sladkého krému, čerstvého ovoce a vzdušného piškotového korpusu? Zaručeně potěší každého oslavence!

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 1 a ¼ šálku dortové mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 6 celých vajec
  • 2 žloutky
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • ¾ šálku rostlinného oleje

Na pusinky:

  • ¼ šálku vaječných bílků
  • ¼ lžičky vinného kamene
  • ½ šálku cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Na šlehačku:

  • 2 šálky smetany ke šlehání, chlazené
  • ¼ šálku krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na ozdobení plus do dortu:

  • 3 až 4 šálky čerstvého lesního ovoce, umytého a osušeného

Postup

Příprava korpusu:

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Dvě 20 cm dortové formy vymažte tukem a vysypte moukou a dejte stranou.
  • Do mísy prosejte dortovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • Dejte stranou.
  • V míse elektrického mixéru smíchejte celá vejce, žloutky, cukr a vanilku.
  • Pomocí šlehacího nástavce šlehejte na nejvyšší stupeň asi 5 minut.
  • Zastavte míchání a vyjměte mixovací nádobu ze stojanu.
  • Suché ingredience prosejte na vaječnou směs.
  • Šlehejte ručně, dokud se vše lehce nespojí.
  • Přilijte citronovou šťávu a olej a ručně šlehejte, dokud se nezapracují do těsta.
  • Těsto rovnoměrně rozdělte do obou forem a pečte asi 35 až 38 minut, nebo dokud nevyjde párátko zapíchnuté do středu korpusu čisté.
  • Než korpusy vyjmete z forem, nechte vychladnout na mřížce.

Příprava pusinek:

  • Předehřejte troubu na 100 stupňů Celsia.
  • Plech vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
  • Do mísy elektrického mixéru dejte bílky a vinný kamén.
  • Pomocí šlehacího nástavce začněte šlehat bílky na středně nízkém stupni.
  • Jakmile začnou bílky pěnit, pomalu přidávejte cukr a postupně zvyšujte rychlost na středně vysokou.
  • Pokračujte ve šlehání vaječných bílků do tuhých, lesklých vrcholů.
  • Přidejte vanilku a míchejte dalších 30 sekund.
  • Lžící naneste asi 2/3 vaječné směsi na pečící papír tak, abyste tvořili kolečka o průměru cca 7 cm.
  • Zbylou vaječnou směs naplňte do zdobícího sáčku s hvězdicovou špičkou a na pečící papír vytvořte pusinky na ozdobu (v případě potřeby použijte dva plechy na pečení).
  • Pusinky pečte asi 45 až 75 minut, nebo dokud nebudou na povrchu křupavé a nebudou se snadno odlepovat od pečícího papíru.

Příprava šlehačky:

  • V míse elektrického mixéru vybaveného šlehacím nástavcem šlehejte smetanu na středně vysoký výkon, dokud nezačne mírně houstnout.
  • Postupně přidávejte cukr a vanilku a mixujte do dalšího houstnutí.
  • Pokračujte ve šlehání smetany, dokud nebude hezky našlehaná.

Příprava dortu:

  • Jakmile korpusy vychladnou, opatrně je rozkrojte napůl (vodorovně) pomocí dlouhého zoubkovaného nože.
  • Nalámejte pusinková kolečka a dejte stranou.
  • Na dortový nebo servírovací talíř položte spodní vrstvu dortu.
  • Natřeme čtvrtinou šlehačky.
  • Posypte čerstvým lesním ovocem a velkým množstvím kousků rozlámaných pusinek.
  • Přikryjte další vrstvou těsta a opakujte, dokud nespotřebujete všechny vrstvy.
  • Úplný vršek dortu natřete zbylou šlehačkou.
  • Ozdobte čerstvým ovocem a pusinkami.
Dort z piškotu ozdobený pusinkami a lesním ovocem.
www.thecakeblog.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.