Tři vrstvy čokoládovo-kávového korpusu proložené mascarpone krémem a sladkou brusinkovou náplní aspirují na ten nejlepší dort, který jste kdy jedli. Navíc tak dokonale vypadá!
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 300 g krystalového cukru
- 320 g třtinového cukru
- 300 g hladké mouky
- 150 g neslazeného kakaového prášku, prosetého
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 3 velká vejce pokojové teploty
- 2 velké žloutky pokojové teploty
- 230 ml plnotučného mléka pokojové teploty
- 150 ml plnotučné zakysané smetany pokojové teploty
- 150 ml rostlinného oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 a 1/2 lžičky mletého espressa
- 340 ml převařené vody
Na brusinkovou náplň:
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce neslazené brusinkové šťávy
- 300 g brusinek, čerstvých nebo mražených (pokud používáte mražené, nerozmrazujte)
- 170 ml vody
- 200 g krystalového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžíce pomerančové šťávy
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na krém:
- 340 g másla pokojové teploty
- 230 g mascarpone pokojové teploty
- 570 g moučkového cukru, prosetého
- 1/8 lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce plnotučného mléka pokojové teploty, v případě potřeby více
Na ozdobu:
- 300 g krystalového cukru
- 110 ml vody
- 150 g brusinek, čerstvých nebo mražených (pokud používáte mražené, nerozmrazujte)
- 8 snítek čerstvého rozmarýnu
Postup
Příprava korpusu:
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Vystřihněte tři 23 cm kulaté segmenty pečícího papíru, kterými později vyložíte dortové formy.
- Boky a dno každé ze tří 23 cm kulatých dortových forem postříkejte olejem ve spreji, poté vložte vystřižený pečící papír na dno každé formy a znovu postříkejte olejem.
- Dejte stranou.
- Ve velké míse smíchejte oba cukry, mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
- Šlehejte, dokud se ingredience důkladně nespojí.
- V samostatné velké misce smíchejte vejce, žloutky, mléko, zakysanou smetanu, olej a vanilkový extrakt.
- Tuto směs vlijte do suchých surovin a pomocí gumové stěrky míchejte, dokud se vše nespojí.
- Nepřemíchejte.
- Ve velké odměrce mleté espresso s horkou vodou.
- Směs nechte 30 sekund uležet a poté šlehejte, dokud se obě ingredience rovnoměrně nepromíchají.
- Vmíchejte do těsta a míchejte asi 30 sekund.
- Těsto bude docela řídké.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do tří připravených forem.
- Pečte na středním roštu předehřáté trouby po dobu 27 až 30 minut, nebo dokud párátko zasunuté do středu korpusu nevyjde čisté či s několika vlhkými drobky.
- Nechte korpusy 10 minut chladit ve formě.
- Vyjměte z formy, přeneste na chladící mřížku a nechte úplně vychladit.
- Před vyjmutím z forem a přenesením na chladicí mřížku nechte korpusy 10 minut chladit ve formě.
Příprava náplně:
- V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a brusinkovou šťávu.
- Nechte stranou.
- Ve středně velkém hrnci smíchejte brusinky, vodu, cukr a sůl.
- Na středním plameni za občasného míchání přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr nerozpustí, asi 5 minut.
- Pokračujte ve vaření, dokud brusinky nezměknou a některé nezačnou praskat, asi ještě 5 minut.
- Přilijte směs kukuřičného škrobu a brusinkové šťávy a dobře promíchejte.
- Pokračujte ve vaření za stálého míchání vařečkou nebo silikonovou stěrkou, dokud směs nezhoustne, asi ještě 4 až 5 minut.
- Sundejte z ohně a vmíchejte pomerančovou šťávu a vanilkový extrakt.
- Před použitím setřete do misky a nechte zcela vychladnout.
Na krém:
- V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem nebo ve velké míse pomocí ručního elektrického mixéru šlehejte máslo a sýr na střední rychlost, dokud nebudete mít hladkou a krémovou směs.
- Občas mixér zastavte, abyste oškrábali boky a dno misky.
- Snižte rychlost mixéru na nízkou a postupně přidávejte moučkový cukr, přičemž každý přídavek před přidáním dalšího dobře prošlehejte.
- Jakmile přidáte všechen cukr, zašlehejte sůl, vanilku a mléko.
- Zvyšte rychlost mixéru na středně vysokou a šlehejte 2 až 3 minuty, nebo dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Pokud se krém zdá příliš tuhý na roztírání, přidejte po lžičkách další mléko, dokud nedosáhnete požadované textury.
Příprava ozdob:
- Ve středně velkém hrnci smíchejte 1⁄2 šálku krystalového cukru a vodu.
- Směs přiveďte na středně vysokém plameni k varu a za častého míchání vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Přidejte brusinky a přiveďte směs zpět k varu, poté snižte plamen na mírný a vařte 1 minutu.
- Pomocí děrované lžíce vyjměte brusinky a přesuňte je na mřížku.
- Do cukrového sirupu přidejte rozmarýn a vařte 1 minutu, poté pomocí děrované lžíce přeneste na mřížku.
- Nechte brusinky a rozmarýn uležet při pokojové teplotě 10 minut.
- Přidejte zbývající krystalový cukr do široké, mělké mísy.
- Přidejte několik brusinek najednou a obalte je ze všech stran v cukru.
- Přesuňte brusinky zpět na mřížku.
- Opakujte se všemi brusinkami a snítkami rozmarýnu.
- Před použitím nechte 2 hodiny zaschnout při pokojové teplotě.
Příprava dortu:
- Dlouhým vroubkovaným nožem opatrně ořízněte vyvýšený vršek každého korpusu, aby byl zarovnaný.
- Opatrně přeneste 1 vrstvu na velký talíř.
- Navrch rozetřete rovnoměrnou vrstvu krému tak, aby měl tloušťku cca 0,5 cm a poté na krém nandejte polovinu brusinkové náplně.
- Navrch položte další vrstvu těsta a opět přidejte stejné množství krému a brusinkové náplně.
- Navrch položte poslední vrstvu těsta, kterou potřete zbylým krémem.
- Potřete i boky dortu.
- Dort ozdobte pocukrovanými brusinkami a rozmarýnem.
- Před krájením a podáváním nechte dort ztuhnout při pokojové teplotě alespoň 1 hodinu.