Nádherný a chuťově naprosto delikátní dort z piškotového těsta, mascarpone krému, ovocného kompotu, čerstvých malin a karamelizovaného ovoce potěší naprosto všechny strávníky. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- 6 vajec
- 80 g krupicového cukru
- 180 g hladké mouky, prosáté
- 300 ml smetany ke šlehání, vyšlehané
- 250 g mascarpone
- 1 vanilkový lusk, rozpůlený (vyškrábejte z něj semínka a ta si nechte)
- 75 g moučkového cukru, prosátého
- 125 g malin
- med, k servírování
Na ovocný kompot:
- 3 broskve, oloupané, nakrájené
- 3 meruňky, oloupané, nakrájené
- 1 nektarinka, oloupaná, nakrájená
- 2 snítky tymiánu a navíc k podávání
- 2 lžíce bílého vína
- 1 lžíce moučkového cukru
Na karamelizované ovoce:
- 2 broskve, nakrájené na měsíčky, ogrilované
- 2 nektarinky, nakrájené na měsíčky, ogrilované
- 8 meruněk, rozpůlených, ogrilovaných
Postup
- Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia.
- Vymažte a vyložte dno a boky tří dortových forem o průměru 22 cm.
- Připravte si korpusy.
- Šlehejte vejce a moučkový cukr elektrickým šlehačem po dobu 10 minut nebo dokud nebudete mít hustou a světlou směs.
- Kovovou lžičkou jemně vmíchejte mouku.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do 3 forem a pečte 20 minut nebo dokud nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu korpusu nevyjde čistá.
- Korpusy nechte 5 minut chladit ve formách a poté vyklopte na mřížku, aby úplně vychladly.
- Mezitím dejte všechny ingredience na ovocný kompot do hrnce na střední teplotu.
- Vařte za občasného míchání 15 minut nebo do změknutí.
- Nechte mírně vychladnout, poté přeneste do mixéru a šlehejte do hladka.
- Dejte stranou.
- Smíchejte šlehačku, mascarpone, vanilková semínka a moučkový cukr.
- Na servírovací talíř položte 1 korpus a potřete ho jednou třetinou krému z mascarpone, pokapejte trochou ovocného kompotu a rozetřete na něj grilované ovoce a čerstvé maliny.
- Opakujte dvakrát.
- Posypte dort extra lístky tymiánu a pokapejte medem k podávání.
Podívejte se také na naše 4 netradiční recepty na buchty z piškotu, po kterých se jen zapráší!