Nic nepřekoná tento piškotový dort se skořicí, pečenými jablky, karamelovou omáčkou, šlehačkou a jablečnou omáčkou. Sbíhají se vám sliny, jen to čtete? Tak si ho s námi pojďte připravit!
Co budete potřebovat
- 3/4 šálku moučkového cukru
- 75 g másla, změklého
- 600 ml smetany ke šlehání
- 1 červené jablko
- 770 g konzervovaných jablek, dělených, loupaných
- 1 lžička mleté skořice
- jemný moučkový cukr
Na korpus:
- 6 vajec
- 1 šálky moučkového cukru
- 1 a 1/2 lžičky vanilkové pasty
- 500 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
Postup
Příprava karamelové omáčky:
- Vložte cukr a 1/2 šálku vody do malého hrnce na střední plamen.
- Míchejte 3 minuty nebo dokud se cukr nerozpustí.
- Zvyšte teplotu na vysokou.
- Přiveďte k varu.
- Vařte bez míchání 6 až 8 minut nebo do tmavě zlaté barvy.
- Sundejte ze sporáku.
- Opatrně přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Přidejte 1/3 šálku smetany.
- Dobře promíchejte.
- Dejte stranou a nechte úplně vychladnout.
Příprava korpusu:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
- Vymažte 20 cm kulatou dortovou formu.
- Podklad vyložte pečicím papírem.
- Pomocí elektrického mixéru šlehejte 2 vejce, 1/3 šálku cukru a 1/2 lžičky vanilky po dobu 6 až 8 minut nebo dokud nebude směs hustá a krémová.
- 2x prosejte třetinu hladké mouky, třetinu prášku do pečiva a třetinu skořice.
- Prosejte do vaječné směsi.
- Jemně promíchejte.
- Nalijte do připravené formy.
- Jemně poklepejte prsty na dno formy, abyste odstranili velké vzduchové bubliny.
- Pečte 18 až 20 minut.
- Vyklopte na mřížku vyloženou pečicím papírem a nechte vychladnout.
- Opakujte postup a vytvořte další 2 korpusy.
- Vždy mezi pečením následujícího korpusu formu opět vymažte a vyložte novým pečícím papírem.
Příprava pečených jablek:
- Snižte teplotu trouby na 100 stupňů Celsia.
- Pomocí mandolíny nakrájejte celé jablko příčně na tenké plátky.
- Plátky jablek položte v jedné vrstvě na 2 plechy vyložené pečicím papírem.
- Pečte, jablka otočte každých 30 minut, po dobu 1 hodiny a 30 minut nebo dokud okraje nebudou pevné na dotek a zkroucené (jablka budou ve středu stále mírně měkká).
- Přeneste na mřížku.
- Chlaďte cca hodinu.
Příprava jablečné směsi:
- Konzervovaná jablka nechte okapat na talíři vyloženém papírovou utěrkou.
- Osušte.
- Přendejte do misky.
- Přidejte skořici.
- Promíchejte.
Příprava dortu:
- Pomocí elektrického mixéru šlehejte zbývající smetanu, dokud se nevytvoří pevné vrcholy.
- Na servírovací talíř položte 1 korpus.
- Navrch dejte 1/2 jablečné směsi a pokapejte 1/3 karamelové omáčky.
- Potřete třetinou šlehačky.
- Vrstvení opakujte, zakončete vrstvou šlehačky.
- Zalijte zbylou karamelovou omáčkou.
- Ozdobte opečenými jablky a poprašte moučkovým cukrem.
- Ihned podávejte.