Jednoduchý dort, na jehož přípravu vůbec nepotřebujete troubu a přitom chutná naprosto luxusně! Kombinaci sušenkového základu, vynikajícího krému a borůvek si prostě zamilujete!
Co budete potřebovat
Na základ:
- 80 g plátků mandlí
- 100 g BeBe sušenek
- 150 g rozpuštěného másla
Na náplň:
- 200 g másla pokojové teploty
- 250 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 300 g sýra Philadelphia pokojové teploty
- 3 plátky želatiny neutrální chuti
- 450 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
- Na přípravu základu rozdrťte sušenky na velmi jemnou mouku.
- Můžete to udělat tak, že je dáte do plastového sáčku a rozdrtíte válečkem nebo je rozmixujte v kuchyňském robotu.
- Do mísy nasypte sušenkovou mouku, přidejte mandle a rozpuštěné máslo a důkladně promíchejte.
- Dortovou pružinovou formu o průměru cca 21 cm vyložte acetátovým papírem nebo pečícím papírem jak na základně, tak na bocích.
- Sušenkovou směs nalijte do formy a pomocí dna sklenice ji vyrovnejte.
- Dejte do lednice ztuhnout asi na 30 minut.
- Do mísy stolního mixéru dejte máslo spolu s moučkovým cukrem a mixujte při středně vysoké rychlosti asi 3 minuty, dokud nezískáte bělavý krém.
- Přidejte sýr a vanilkový extrakt a pokračujte v míchání další 2 minuty.
- Do formy nalijte krém, povrch vyrovnejte a dejte chladit alespoň na 60 minut.
- Plátky želatiny namočte ve studené vodě, aby změkly.
- V hrnci rozehřejte borůvky spolu s citronovou šťávou, kukuřičným škrobem a 5 lžícemi vody.
- Vařte 2 minuty.
- Sundejte z plotny, nalijte do misky a když je směs ještě horká, sceďte želé a za stálého míchání přidejte do misky, aby se želé rozpustilo.
- Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.
- Vychlazenou borůvkovou polevu nalijte do formy, vyrovnejte a dort dejte chladit alespoň na 4 hodiny, nejlépe přes noc.
- Před servírováním ozdobte čerstvými borůvkami.
- Nechte si chutnat!
K perfektnímu dezertu patří i perfektní káva. Podívejte se na naše recenze švýcarských kávovarů Jura, které potěší každého labužníka kávy!