Lahodný šlehačkový dort s višněmi či třešněmi si můžete připravit i ve veganské podobě. A výsledek rozhodně stojí za to!
Co budete potřebovat
Na krém:
- 135 ml aquafaby (můžete si ji jednoduše připravit i doma, postup níže)
- 4-6 lžic cukru
- 1 a ½ šálku kokosového krému
- ¼ lžičky xanthanové gumy
Na suché ingredience:
- 180 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 120 g kakaového prášku
Na mokré ingredience:
- ¼ šálku + 2 lžíce olivového oleje (nebo rozpuštěného kokosového oleje)
- 180 g třtinového cukru
- 180 ml pyré z červené řepy (postup viz níže)
- 240 ml mandlového mléka (nebo jiného řídkého rostlinného mléka)
- 60 ml espressa / silné kávy
Na třešňovou směs:
- 450 g třešní nebo višní, vypeckovaných
- 3 lžíce třešňového likéru (nebo 2 lžíce javorového sirupu a 1 lžíce citrónové šťávy)
- 1 vrchovatá lžička kukuřičné mouky / kukuřičného škrobu
Příprava aquafaby:
- Pokud si chcete připravit domácí aquafabu, sceďte nesolenou konzervovanou cizrnu a tekutinu použijte.
- Máte hotovo!
Příprava pyré z červené řepy:
- 300 g omyté červené řepy dejte do hrnce s vodou, přiklopte pokličkou a vařte asi 1 hodinu nebo dokud řepa nepůjde snadno propíchnout nožem.
- Po uvaření nechte červenou řepu vychladnout, prsty oloupejte slupky a rozmixujte v mixéru, kuchyňském robotu nebo tyčovým mixérem na kaši.
- Možná budete muset přidat lžíci vody.
Příprava krému:
- Do misky dejte vychlazený kokosový krém a rychle ho vyšlehejte drátěnou metlou, aby byla hladký a bez hrudek.
- Šlehejte aquafabu, dokud nedosáhnete tuhých špiček.
- Pro kontrolu otočte misku a sledujte, zda našlehaná aquafaba začne klouzat dolů.
- Pokud se tak stane, pokračujte ve šlehání, dokud aquafaba bude v misce držet.
- Jakmile máte tuhé špičky, začněte při šlehání velmi postupně přidávat cukr.
- Pokud používáte sladké třešně, doporučujeme 4 lžíce cukru.
- Pokud používáte višně, doporučujeme 6 lžic.
- Vmíchejte xanthanovou gumu.
- Drátěnou metličkou velmi, velmi pomalu a jemně zašlehejte kokosový krém do aquafaby.
- Směs trochu splaskne, ale to je normální.
- Dejte na pár hodin do lednice, aby „smetana“ ztuhla, ideálně přes noc.
Příprava korpusu:
- Rozehřejte troubu na 175 °C a kulatou formu o průměru 15 cm vymažte malým množstvím oleje.
- Smíchejte a prosejte všechny suché ingredience.
- Ve velké mixovací míse elektrickým šlehačem šlehejte olivový olej spolu s cukrem.
- Přidejte pyré z červené řepy, rostlinné mléko a espresso.
- Dobře promíchejte.
- Suché ingredience přidávejte k mokrým ve třech dávkách.
- Dávejte pozor, abyste těsto nepřemíchali.
- Těsto nalijte do vymazané formy, jemně poklepejte o pracovní stůl a pečte asi 65–75 minut, dokud nevyjde párátko vložené do středu čisté.
- Nechte zcela vychladnout.
Příprava třešňové směsi:
- Vypeckované třešně vložte do malého hrnce spolu s třešňovým likérem a 3 lžícemi vody.
- Přiveďte k varu a vařte 10-15 minut, dokud třešně trochu nezměknou a nepustí šťávu.
- Vyndejte třešně z hrnce a nechte vychladnout.
- Vezměte 2 lžíce tekutiny, která zbyla v hrnci, a dejte je do malé misky.
- Vmíchejte kukuřičnou mouku.
- Nalijte kukuřičnou směs zpět do hrnce a nechte mírně provařit, aby omáčka zhoustla.
- Dejte stranou vychladnout.
Příprava dortu:
- Vychladlý korpus vodorovně rozpůlte zoubkovaným nožem.
- Spodní a vrchní vrstvu potřete krémem.
- Pokud dort děláte ve stejný den jako krém, dejte oba korpusy natřené krémem odděleně přes noc do lednice.
- Poklaďte spodní vrstvu vychladlými třešněmi (zahuštěnou šťávu si ponechte na vrchní vrstvu).
- Přiklopte vrchní vrstvou.
- Ozdobte třešněmi, zahuštěnou třešňovou šťávou, jedlými květy a čokoládovými hoblinkami.
- Uchovávejte v lednici 3 – 4 dny.
Máme pro vás i 5 vynikajících receptů na buchty bez lepku, po kterých se budete olizovat. Inspirujte se!