I pusinkový dort lze připravit na způsob Schwarzwaldského dortu! A překvapivě je to i jednoduché. Užijte si sněhové těsto spolu s krémem z mascarpone a šlehačky, kompotovanými višněmi, čerstvými třešněmi, čokoládovými hoblinkami a pistáciemi. Mňam!
Co budete potřebovat
Na sněhové těsto:
- 8 bílků
- špetka mořské soli
- 440 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu
- 2 lžíce kakaového prášku
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 g smetany ke šlehání
- 55 g krupicového cukru
- 30 ml třešňového likéru nebo brandy
Na ozdobu:
- 370 g kompotovaných višní
- 1 šálek čerstvých třešní
- 1 tabulka čokolády
- hrst pistácií, nasekaných
Postup
- Předehřejte troubu na 220°C a vyložte dva plechy pečicím papírem.
- Na každý list pečicího papíru nakreslete 23 cm kruh a poté je otočte.
- V míse stolního mixéru s nástavcem na šlehání ušlehejte z bílků a soli tuhý sníh, poté pomalu přisypte cukr a následně vanilku.
- Šlehejte tak dlouho, dokud pusinky nejsou velmi tuhé a cukr se nerozpustí.
- Do pusinek jemně vmíchejte kakao gumovou stěrkou.
- Rozdělte pusinky mezi dva pečicí plechy a rozložte je na dva rovnoměrné kotouče pomocí kruhu, který jste si nakreslili.
- Vložte do trouby a ihned snižte teplotu na 120°C a pečte 90 minut.
- Poté troubu vypněte (bez otevírání dvířek) a nechte v ní pusinky přes noc, aby úplně vychladly.
- Kompotované višně velmi dobře sceďte, tekutinu si vyhraďte.
- Dejte tekutinu do malého hrnce na střední teplotu a vařte 10 – 15 minut, dokud se tekutina nezredukuje na sirup.
- Dejte stranou vychladnout.
- Všechny ingredience na krém dejte do mísy svého stolního mixéru s nástavcem na šlehání.
- Šlehejte na vysokou rychlost, dokud se nevytvoří střední špičky, a do krému vmíchejte trochu třešňového sirupu.
- Dejte jeden pusinkový kruh na servírovací talíř.
- Nalijte na něj polovinu krému a rozetřete k okrajům.
- Posypte dvěma třetinami višní.
- Navrch položte druhý pusinkový kruh.
- Zbylý krém rozetřete na vrchní vrstvu.
- Posypte zbývajícími višněmi, čerstvými třešněmi a pistáciemi.
- Celý dort pokapejte zbylým třešňovým sirupem a na závěr si škrabkou na brambory nastrouhejte čokoládové kudrlinky.
- Udržujte v chladu.
- Přejeme veselé pečení!