Dokonalost na jazyku! Úžasný vláčný korpus potřený vanilkovým máslovým krémem potěší nejen celiaky. Navíc je jednoduchý na přípravu!
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 100 g čirokové mouky
- 110 g mouky z lepkavé rýže
- 85 g tapiokové mouky
- 65 g jáhlové mouky
- 1 lžička xanthanové gumy
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva bez lepku
- ½ lžičky jedlé sody
- ¾ lžičky soli
- ½ šálku + 1 lžíce másla, pokojové teploty
- 330 g krystalového cukru
- 3 velká vejce pokojové teploty
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžička mandlového extraktu
- 225 ml plnotučného mléka, pokojové teploty
- 120 ml zakysané smetany, pokojové teploty
Na krém:
- 2 a ½ šálku másla, změkčeného mírně nad pokojovou teplotou
- 750 g moučkového cukru, prosátého
- semínka z 1 vanilkového lusku (nebo 1 lžička vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu)
- 1 polévková lžíce + 1 lžička vanilkového extraktu
- ¾ lžičky soli
- 3-5 lžic smetany ke šlehání nebo plnotučného mléka
- několik kapek gelového potravinářského barviva, cukrářské posypky (volitelně)
Postup
Příprava korpusu:
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Vyložte dno dvou 20 cm dortových forem pečicím papírem.
- Do střední mísy prosejte čirokovou mouku, mouku z lepkavé rýže, tapiokovou mouku, jáhlovou mouku, xanthanovou gumu, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Dejte stranou.
- V misce stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem nebo v misce s ručním mixérem šlehejte máslo a cukr při střední rychlosti do světlé a nadýchané hmoty, asi 3 minuty.
- Mixér nechte zapnutý na nízkou rychlost a přidávejte vejce jedno po druhém, po každém přidání promíchejte a seškrábejte strany.
- Přidejte vanilkový a mandlový extrakt a míchejte, dokud se nezapracují.
- Udržujte nízkou rychlost, pomalu přidávejte suché ingredience ve třech dávkách, mezi kterými přidávejte zakysanou smetanu a mléko a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto nalijte do připravených forem a pomocí stěrky ho rozetřete do rovnoměrných vrstev.
- Oběma formami několikrát poklepejte o pult, aby se uvolnily velké vzduchové bubliny.
- Pečte 28–34 minut, dokud koprus po jemném stlačení uprostřed nevyskočí a párátko zapíchnuté do středu nevyjde suché nebo s pár vlhkými drobky.
- Vyjměte z trouby.
- Nechte 10 minut vychladnout ve formách a poté korpusy překlopte na mřížku, aby zcela vychladly.
- Odloupněte pečící papír.
Příprava krému:
- Po vychladnutí si připravte máslový krém.
- V misce stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem šlehejte máslo při střední rychlosti.
- S mixérem zapnutým na na nízké úrovni pomalu přidávejte moučkový cukr k máslu ve 4 dávkách a šlehejte, dokud se nezapracuje.
- Přidejte vanilkový extrakt a sůl a míchejte do hladka.
- Přidejte mléko nebo smetanu, začněte s pouhými 2 lžícemi a podle potřeby přidejte další mléko nebo smetanu, dokud nebude poleva hladká a roztíratelná.
- V případě potřeby přidejte několik kapek gelového potravinářského barviva.
- První vrstvu korpusu potřete 1 šálkem krému.
- Přiklopte druhým korpusem a potřete vršek i boky tenkou vrstvou krému.
- Dort chlaďte 15 minut.
- Zbývající krém rozetřete po celém dortu a uhlaďte jej odsazenou stěrkou.
- Ozdobte posypkami.