Už jste někdy zkoušeli péct kuře na plechovce piva? Pokud ne, máte nyní jedinečnou příležitost! Kuře je úžasně kořeněné a navíc glazované medem s hrubozrnnou hořčicí. Lahůdka!
Co budete potřebovat
- 1 celé kuře o hmotnosti cca 2 kg
- 1x 500 ml plechovka ležáku
Na koření:
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1 a 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky chilli vloček
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/4 lžičky černého pepře
- olivový olej
Na glazuru:
- 80 ml medu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- velká špetka sušených chilli vloček
Postup
- Předehřejte troubu na 160 stupňů s ventilátorem a připravte si velký pekáč na pečení.
- Kuře osušte kuchyňskými utěrkami.
- Vezměte velký sáček a přidejte do něj mořskou sůl, česnekový prášek, chilli vločky, uzenou papriku a černý pepř.
- Sáček protřepejte, aby se koření promíchalo, poté přidejte do sáčku celé kuře a znovu protřepejte.
- Vyjměte kuře ze sáčku a poklepejte na koření, které zůstalo uvízlé na dně sáčku.
- Vezměte si plechovku ležáku a nalijte asi 125 ml piva na dno pekáče.
- Plechovku se zbylým pivem položte na pekáč.
- Posaďte kořeněné kuře na plechovku od piva a zatlačte dolů, aby to vypadalo, jako by kuře sedělo.
- Kuře pokapejte trochou olivového oleje a vložte ho do trouby na 45 minut.
- V malém džbánku smíchejte med, sójovou omáčku, hořčici, česnek a chilli vločky.
- Po 45 minutách vyjměte kuře z trouby, přelijte ho medovou glazurou a vraťte do trouby na dalších 15 minut, dokud nebude křupavé a zlatohnědé.
- Opatrně zvedněte kuře z plechovky a položte na prkénko, aby 10 minut odpočívalo zakryté alobalem.
- Podávejte s opečenými baby bramborami a salátem.