Tohle prostě musíte vyzkoušet! Nádherně vypadající a dokonale chutnající kokosová roláda ze sněhových bílků plněná kokosovým krémem a domácím brusinkovým kompotem se stane hitem vaší kuchyně.
Co budete potřebovat
Na sněhové pusinky:
- 4 vaječné bílky
- 250 g moučkového cukru plus navíc na posypání
- 50 g strouhaného kokosu plus navíc na posypání
- 1 lžička citronové šťávy nebo bílého vinného octa
Na brusinkový kompot:
- 200 g čerstvých nebo mražených brusinek
- 75 g moučkového cukru
- 2 lžíce brandy nebo vodky
Na kokosový krém:
- 160 ml plechovka kokosového krému
- 100 ml smetany ke šlehání
- 25 g moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech o rozměrech 35 x 25 cm pečicím papírem.
- Bílky dejte do velké mísy a ručním elektrickým šlehačem je vyšlehejte do tuha.
- Po 1 lžíci přidávejte cukr a mezi každým přidáním šlehejte.
- Pokračujte ve šlehání po dobu několika minut, dokud není směs hustá a lesklá, a poté vmíchejte kokos a citronovou šťávu nebo ocet.
- Pomocí stěrky rozetřete směs na připravený plech a dbejte na to, abyste uhladili vršek.
- Pečte 10 minut, poté snižte teplotu trouby na 160 °C a pečte dalších 15 minut, dokud není směs z bílků nahoře zlatá a pevná na dotek.
- Na pracovní plochu položte plát pečícího papíru a poprašte trochou moučkového cukru a sušeným kokosem.
- Nechte těsto z bílků vychladnout po dobu 5 minut, poté překlopte na poprášený pečící papír a sloupněte vrchní vrstvu pečícího papíru.
- Před plněním nechte zcela vychladnout.
- Zatímco se vám bílky pečou, připravte si brusinkový kompot.
- Vložte brusinky do malého hrnce spolu s moučkovým cukrem a brandy nebo vodkou.
- Zahřívejte na středním plameni 10 minut za občasného míchání, dokud se brusinky nezačnou rozpadat.
- Sundejte z plotny a nechte úplně vychladnout.
- Kokosovou náplň připravíte tak, že z plechovky kokosového krému vysypete do mísy pouze sušinu a zbavíte se veškeré tekutiny.
- Přidejte smetanu ke šlehání a moučkový cukr a poté šlehejte elektrickým šlehačem asi 4-5 minut, dokud směs netvoří měkké vrcholy.
- Kokosovou náplň rozetřete na vychladlou roládu, až k okrajům.
- Na kokosovou směs nandejte rovnoměrně brusinkový kompot a začněte rolovat.
- Začněte kratší stranou, která je vám nejblíže a roládu pevně srolujte.
- Přendejte na talíř a ihned podávejte!