Vyzkoušejte tuto úžasnou verzi celerového řízku, kdy místo klasické strouhanky použijete rozdrobený celozrnný žitný chléb. Řízky pak podávejte s lahodnou nivovo-hořčičnou omáčkou.
Co budete potřebovat
Na omáčku:
- 1/4 šálku nivy
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 šálek zakysané smetany
- 1/2-1 lžička krystalového cukru
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Na řízky:
- cca 1 kg celeru
- 3 velká vejce
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku rozdrobeného staršího celozrnného žitného chleba
- 1/4 šálku přepuštěného másla
Postup
- Vložte hořčici, nivu a zakysanou smetanu do kuchyňského robotu nebo mixéru.
- Mixujte, dokud se vše nespojí.
- Nejprve přidejte 1/2 lžičky cukru a podle potřeby více.
- Znovu promíchejte.
- Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Naposledy promíchejte.
- Seškrábněte směs do misky, zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice.
- Oloupejte celer a nakrájejte ho na centimetrové plátky.
- V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
- Položte vedle sporáku vrstvu papírových ručníků.
- Do hrnce s vroucí vodou přidejte plátky celeru a vařte 15 minut.
- Přendejte celer z hrnce na papírovou utěrku, aby odkapal.
- Rozklepněte vejce a nalijte je na plochý talíř.
- Mouku rozprostřete na další plochý talíř.
- Na třetí plát rozprostřete drobenku z žitného chleba.
- Plátky celeru z obou stran osolte a opepřete.
- Ve velké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo.
- Plátky celeru obalte v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
- Do pánve přidejte obalený celer a smažte z obou stran do křupava.
- Usmažený řízek přendejte z pánve na talíř.
- Přebytečný tuk jemně odstraňte papírovou utěrkou.
- Řízky servírujte s omáčkou z nivy!
Vychutnejte si i naše další recepty z celeru v 10 různých variantách, které vás ohromí! Která bude ta vaše TOP?