Celerové řízky s omáčkou z nivy a hořčice

Celerové řízky s omáčkou z nivy a hořčice
Příprava: 30 minut Vaření: 45 minut Počet porcí: 5

Vyzkoušejte tuto úžasnou verzi celerového řízku, kdy místo klasické strouhanky použijete rozdrobený celozrnný žitný chléb. Řízky pak podávejte s lahodnou nivovo-hořčičnou omáčkou.

Co budete potřebovat

Na omáčku:

  • 1/4 šálku nivy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 1/2-1 lžička krystalového cukru
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Na řízky:

  • cca 1 kg celeru
  • 3 velká vejce
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku rozdrobeného staršího celozrnného žitného chleba
  • 1/4 šálku přepuštěného másla

Postup

  • Vložte hořčici, nivu a zakysanou smetanu do kuchyňského robotu nebo mixéru.
  • Mixujte, dokud se vše nespojí.
  • Nejprve přidejte 1/2 lžičky cukru a podle potřeby více.
  • Znovu promíchejte.
  • Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  • Naposledy promíchejte.
  • Seškrábněte směs do misky, zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice.
  • Oloupejte celer a nakrájejte ho na centimetrové plátky.
  • V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
  • Položte vedle sporáku vrstvu papírových ručníků.
  • Do hrnce s vroucí vodou přidejte plátky celeru a vařte 15 minut.
  • Přendejte celer z hrnce na papírovou utěrku, aby odkapal.
  • Rozklepněte vejce a nalijte je na plochý talíř.
  • Mouku rozprostřete na další plochý talíř.
  • Na třetí plát rozprostřete drobenku z žitného chleba.
  • Plátky celeru z obou stran osolte a opepřete.
  • Ve velké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo.
  • Plátky celeru obalte v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
  • Do pánve přidejte obalený celer a smažte z obou stran do křupava.
  • Usmažený řízek přendejte z pánve na talíř.
  • Přebytečný tuk jemně odstraňte papírovou utěrkou.
  • Řízky servírujte s omáčkou z nivy!
Řízky z celeru na talíři s nivovou omáčkou a čerstvou petrželkou s vedle položeným příborem.
www.diaryofamadhausfrau.com

Vychutnejte si i naše další recepty z celeru v 10 různých variantách, které vás ohromí! Která bude ta vaše TOP?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.