Máme pro vás další skvělou verzi celerového řízku, tentokrát plněného goudou a obaleného ve strouhance z ořechů. Lahůdka!
Co budete potřebovat
- 800 g celeru
- ½ citronu
- sůl a pepř
- 800 g batátů
- 200 g goudy
- ½ svazku petrželky
- 5 lžic mletých mandlí
- 85 g nasekaných arašídů
- 5 lžic celozrnné strouhanky
- 2 lžíce celozrnné mouky
- 2 vejce
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 200 ml mléka
- muškátový oříšek
Postup
- Celer očistěte, oloupejte, omyjte a nakrájejte na plátky silné asi 2 cm.
- Půlku citronu vymačkejte.
- Citronovou šťávu spolu s plátky celeru přidejte do vroucí osolené vody a asi 10 minut vařte na středním plameni.
- Poté sceďte a osušte.
- Mezitím si oloupejte, omyjte a nakrájejte batáty a vařte je v hrnci s vodou asi 15 minut.
- Sýr nakrájejte na plátky.
- Nožem vykrojte na každém plátku celeru ,,kapsičku“ a naplňte ji sýrem.
- Petrželku omyjte, osušte a nasekejte.
- Promíchejte ji s trochou soli, pepře, mandlemi, arašídy a celozrnnou strouhankou.
- Na další talíř dejte celozrnnou mouku a na 3. talíř rozšlehané vejce.
- Plněný celer obalte nejprve v mouce, poté ve vejci a nakonec v ořechové směsi.
- Na pánvi rozehřejte olej.
- Celerové řízky opékejte z obou stran asi 5 minut dozlatova.
- Uvařené batáty slijte, rozmačkejte šťouchadlem na brambory, přidejte na kousky nakrájené máslo a vmíchejte mléko.
- Podle chuti dochuťte solí, pepřem a 1 špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.
- Celerový řízek naaranžujte na batátové pyré a podávejte posypané zbylými arašídy.