Jednoduché řízky z celeru podávané se salátem z červeného zelí a jablka se stanou hitem vaší kuchyně. Navíc je zvládne připravit i začátečník!
Co budete potřebovat
Na salát:
- ½ lžičky kmínu
- 1 a ½ lžíce olivového oleje
- 1 a ½ lžíce jablečného octa
- 1 a ½ lžičky cukru
- ¼ lžičky soli
- 3 šálky červeného zelí, nakrájeného na velmi tenké plátky
- 1 malé jablko Granny Smith, nakrájené na velmi tenké plátky
Na řízky:
- 8 šálků vody
- 2 bobkové listy
- 800 g celeru, oloupaného a nakrájeného na 8 plátků
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
- ¼ šálku kukuřičného škrobu
- ¼ šálku bílého řeckého jogurtu se sníženým obsahem tuku
- 2 velká vejce, lehce rozšlehaná
- 1 šálek panko strouhanky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- olej ve spreji
- klínky citronu
Postup
- Zahřejte pánev na středním plameni.
- Přidejte kmín a za občasného míchání opékejte 2 minuty.
- Smíchejte kmín, olivový olej, jablečný ocet, sůl a cukr a promíchejte metličkou.
- Přidejte zelí a jablko a dobře promíchejte.
- Přikryjte a dejte do lednice.
- Chcete-li připravit řízky, přiveďte 8 šálků vody spolu s bobkovými listy k varu ve velkém hrnci.
- Přidejte plátky celeru, zakryjte pokličkou, snižte teplotu a vařte 14 minut.
- Dejte celer do misky s ledovou vodou a nechte 3 minuty stát.
- Sceďte a osušte papírovými utěrkami.
- Plátky rovnoměrně posypte 1/2 lžičky soli a černého pepře.
- Dejte kukuřičný škrob do mělké misky.
- Smíchejte jogurt a vejce v další mělké misce.
- Nasypte panko strouhanku do další mělké misky.
- Plátky celeru obalte v kukuřičném škrobu, poté je ponořte do vaječné směsi a nakonec obalte v panko strouhance.
- Rozpalte pánev na středně vysokém plameni.
- Na pánev přidejte 1 lžíci oleje a 1 a 1/2 lžičky másla.
- Celer lehce postříkejte olejem ve spreji.
- Přidejte 4 obalené plátky celeru do pánve a smažte 3 až 4 minuty z každé strany nebo do zhnědnutí.
- Usmažený celer položte na mřížku.
- Opakujte postup se zbývající 1 lžící oleje, 1 a 1/2 lžičkou másla a 4 plátky celeru.
- Podávejte se salátem a plátky citronu.