Toto je nejlepší recept na králičí svíčkovou, kterou kdy ochutnáte. Vždy ji podávejte s domácím houskovým knedlíkem, který k tomuto pokrmu neodmyslitelně patří!
Co budeme potřebovat
- 100 g mrkve
- 30 g celeru
- 30 g pastináku
- 50 g cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce bílého octa
- 2 lžíce žluté hořčice
- 125 ml suchého bílého vína (volitelné)
- 375 ml hovězího vývaru
- 2 kusy bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
- 8 kuliček pepře
- snítka tymiánu
- 125 ml smetany na vaření
- čerstvá šťáva z poloviny citronu
- sůl
- pepř
Postup
- Oloupejte a nakrájejte zeleninu a dejte ji stranou.
- Králíka naporcujte.
- Maso osolte a opepřete.
- V holandské troubě rozpusťte máslo s olejem.
- Maso opečte ze všech stran do zlatavé barvy.
- Jakmile je maso opečené, dáme ho stranou a připravíme omáčku.
- Začněte přidáním asi 1 lžíce másla. Přidejte mrkev, celer a cibuli a opékejte asi 5-10 minut.
- Když je zelenina je opečená dozlatova, přidejte cukr a dobře promíchejte.
- Nechte vařit ještě asi 2 minuty, dokud cukr nezačne karamelizovat.
- Poté přidejte bílý ocet, dobře promíchejte a nechte 5 minut vařit, přidejte.
- Nakonec přidejte vývar.
- Přidejte koření do holandské trouby spolu s masem a veškerou šťávou z masa.
- Zakryjte poklicí a pečte v troubě při 160 stupních po dobu 60 minut. Po 60 minutách troubu vypněte a nechte sát v horké troubě 30 minut.
- Maso vyndejte ze zeleninového základu a vytáhněte všechno koření.
- Pomocí mixéru rozmixujte všechnu zeleninu. Omáčka by měla mít oranžovou barvu.
- Přidejte smetanu do omáčky, aby byla krémová.
- Je čas přidat čerstvou šťávu z půlky citronu, sůl a pepř podle chuti, pokud je potřeba. Tato omáčka je dost hustá už kvůli zelenině a nikdy nemusím přidávat mouku na zahuštění omáčky, což také mění chuť celé omáčky.
- Vraťte maso zpátky do omáčky a nechte ho ohřát.
Pro další inspiraci na svíčkovou omáčku tentokrát, ale bez králičího masa se podívejte na naše recepty na smetanovou omáčku s masem.