Užijte si dokonalou kombinaci banánu, medu, karamelu, šlehačky a čokolády v tomto snadném moučníku. Už nikdy nebudete chtít jiný!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 200 g třtinového cukru
- 4 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 60 g medu
- 250 g másla
- 4 velká vejce
- 3 banány
- 180 g zakysané smetany
- 2 lžičky vanilkové pasty
Na karamelovou omáčku:
- 125 g medu
- 100 g třtinového cukru
- 125 g másla
- 250 ml smetany ke šlehání
Na čokoládové hobliny:
- 150 g tmavé čokolády
Na šlehačku:
- 375 ml smetany ke šlehání
- 125 g mascarpone
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na dekoraci:
- 1 banán nakrájený na plátky
- čokoládové hobliny viz výše
- 60 g karamelové omáčky viz výše
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Plech o rozměrech 20 cm x 30 cm 5 cm nastříkejte olejem ve spreji a vyložte dno a boky pečicím papírem.
- Do lednice dejte na 20 minut další plech.
- Do přidejte mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva a sůl a promíchejte.
- Do samostatné velké mísy přidejte máslo a med.
- Pomocí elektrického ručního mixéru máslo a med rozmixujte do bledé a nadýchané hmoty, což potrvá asi 3 minuty.
- Přidávejte vejce jedno po druhém a pokaždé dobře promíchejte.
- Seškrábněte misku a přidejte banány, zakysanou smetanu a vanilkovou pastu.
- Důkladně promíchejte, přidejte suché ingredience a opět promíchejte.
- Těsto nalijte na plech a pečte 45-55 minut.
- Po upečení nechte úplně vychladnout.
- Nyní si připravte omáčku.
- Do přidejte med, máslo a třtinový cukr a míchejte, dokud se všechny ingredience nerozpustí a směs nebude bublat.
- Pokračujte v míchání 3 minuty nebo dokud nedosáhnete zlaté barvy.
- Stáhněte plamen a přidejte smetanu.
- Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Nechte zcela vychladnout.
- Chcete-li vytvořit čokoládové hoblinky, nalijte rozpuštěnou čokoládu na plech, který byl 20 minut v lednici.
- Poklepejte plechem o pracovní desku, abyste uvolnili vzduchové bubliny.
- Nechte zahřát na pokojovou teplotu.
- Pomocí lžičky krátce seškrabujte čokoládu tak, abyste tvořili malé hoblinky.
- Do velké mixovací nádoby přidejte smetanu, mascarpone a vanilkový extrakt.
- Šlehejte, dokud se nezačnou tvořit měkké vrcholky.
- Pomocí konce vařečky vytvořte otvory po celé buchtě, ale snažte se nepropichovat až na dno.
- Otvory naplňte karamelovou omáčkou.
- Navrch buchty přidejte šlehačku a rovnoměrně rozetřete.
- Zalijte karamelovou omáčkou a vmíchejte ji do šlehačky.
- Ozdobte plátky banánu a čokoládovými hoblinami.
- Nakrájejte a podávejte.
Máme pro vás i další lahodné recepty s medem v 5 různých variantách. Ochutnejte luxusní kachní prsa, italské kuličky i oblíbené perníčky.