Tento moučník je úžasnou kombinací textur. Drobivý křehký základ doplněný křupavými ořechy v lepkavém medovém karamelu s nádechem pomerančů vás dostane! Tak si ho pojďme společně připravit.
Na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 150 g másla
Na polevu:
- 100 g másla
- 90 g třtinového cukru
- 170 g medu
- 180 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilky
- kůra z jednoho pomeranče
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C a 20 cm čtvercovou pečící formu s odnímatelným dnem vyložte pečicím papírem.
- Připravte si těsto.
- V míse ušlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané hmoty, poté přidejte mouku a míchejte, dokud nevznikne drobivé těsto.
- Tuto směs rovnoměrně rozprostřete do pečící formy.
- Celé těsto propíchejte vidličkou a pečte 15 minut do světle zlatavé barvy.
- Nyní si připravte polevu.
- Ve velkém hrnci rozehřejte máslo, cukr a med na středním plameni a míchejte, dokud se směs nerozpustí a nespojí.
- Trochu snižte plamen a za občasného míchání vařte 5 minut.
- Směs bude trochu pěnit.
- Buďte opatrní, protože karamel je velmi horký.
- Po 5 minutách stáhněte z ohně a přidejte nasekané vlašské ořechy, dvojitou smetanu, vanilku a pomerančovou kůru a promíchejte.
- Směs nalijte na vrch upečeného křehkého těsta, rovnoměrně rozetřete a poté pečte 20 minut.
- Po vyjmutí z trouby bude poleva tekutá; chladnutím zhoustne.
- Jakmile řezy vychladnou a začnou tuhnout, vyjměte je z pečicí formy a velkým nožem namazaným máslem krájejte na čtverce.
- Užijte si to!