Vynikající řezy z vlašských ořechů a banánů doplněné luxusní polevou z mascarpone a semínek z vanilkového lusku. Zní to lahodně? Tak si je pojďte s námi společně připravit!
Co budete potřebovat
- 140 g vlašských ořechů
- 200 g třtinového cukru
- 180 ml rostlinného oleje
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- ½ lžičky skořice
- 2 banány, nahrubo rozmačkané se 2 lžičkami citronové šťávy
- 3 žloutky
Na polevu:
- 350 g mascarpone
- 50 g třtinového cukru
- vyškrábaná semínka z 1 vanilkového lusku
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Čtvercovou formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.
- Vlašské ořechy pečte na plechu v troubě dozlatova, 8–12 minut, nechte zcela vychladnout, poté odstraňte uvolněnou slupku a polovinu vlašských ořechů nasekejte najemno a zbytek nahrubo.
- Cukr a olej šlehejte v elektrickém mixéru, dokud se dobře nespojí (4–5 minut).
- Mezitím si do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, koření a sůl, vmíchejte vlašské ořechy a dejte stranou.
- Do směsi cukru přidejte banán a žloutky, prošlehejte a poté vmíchejte suché přísady.
- Směs nalijte do připravené formy, rovnoměrně rozetřete ke krajům, uhlaďte vršek a pečte ve středu trouby do zlatohněda, 30-35 minut.
- Nechte krátce vychladit ve formě, poté vyklopte a nechte úplně vychladnout.
- Všechny přísady na polevu šlehejte v elektrickém mixéru, dokud se nevytvoří měkké vrcholy (1-2 minuty).
- Těsně před podáváním potřete buchtu polevou pomocí malé špachtle, nakrájejte a podávejte.
Máme pro vás i výborné recepty na řezy s čokoládou! Jakou variantu vyzkoušíte jako první?