Králičí maso se slaninou a květákem je jedním z nejoblíbenějších receptů! Toto klasické francouzské jídlo je vydatné a chutné. Pokud chcete můžete maso z králíka nahradit kuřetem a podávat ho s pyré z batátů.
Co budeme potřebovat
- 4 plátky syrové slaniny
- 1 králík naporcovaný
- sůl
- pepř
- 40 g cibule (nakrájené)
- 125 ml kuřecího vývaru nebo bílého vína
- 80 ml vody
- 30 g zrnité hořčice
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 125 ml husté smetany
- 20 g čerstvé petržele nasekané
Na pyré
- 1 květák
- 250 ml kuřecího vývaru
- 1 lžička soli
- 45 g másla
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
- pepř
Postup
- Slaninu opečte na pánvi dokřupava.
- Kousky králíka osolíme a opepříme. Na středně vysokém ohni osmahněte kousky králíka na slaninovém tuku.
- Vložte maso do pekáčku.
- Předehřejte troubu na 160 stupňů.
- Osmažte cibuli na pánvi, dokud nebude průhledná, asi 3-4 minuty.
- Nalijte kuřecí vývar do pánve.
- Přidejte vodu, hořčici a tymián a přiveďte k varu.
- Kousky králíka přelijeme hořčičnou omáčkou.
- Pekáč zakryjte alobalem a pečte při 160 stupních 45 minut až 1 hodinu, dokud maso nezměkne.
- Králíka vyndejte a do omáčky vmíchejte smetanu a petrželku a přelijte s ní králíka.
- Posypte rozdrobenou slaninou.
- Na pyré si ve velkém hrnci přiveďte k varu kuřecí vývar a sůl.
- Přidejte květák. Přikryjte, snižte teplotu na minimum a vařte v páře 20 minut, nebo dokud květák nezměkne.
- Květák květák do kuchyňského robotu. Přidejte 3 lžíce kuřecího vývaru z hrnce spolu s máslem.
- Zpracujte do hladka a dochuťte pepřem, solí a tymiánem.