není nic lepšího než křehké králičí maso upečené s nasládlým červeným zelím. Recept na tuto dobrotu si můžete díky nám připravit i u vás doma! Podávejte ho s lahodným domácím chlupatými knedlíky a po celé hostině se v mžiku slehne zem!
Co budeme potřebovat
- 1 králík (nakrájený na 6 kusů)
- 2 mrkve
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička
- pepř
- 1 lžička nového koření
- 750 ml suchého bílého vína
- sůl
- čerstvě mleté paprika
- 3 lžíce přepuštěného másla
- 100 g uzené slaniny (nakrájená)
- 3 hřebíčky
- 150 g hlívy ústřičné
- 1 malé červené zelí
- 1 kyselé jablko
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce džemu z červeného rybízu
Postup
- Králíka omyjte, osušte a dejte do mísy. Oloupejte a nakrájejte mrkev, cibuli a česnek. Přidejte ke králíkovi spolu s kuličkami pepře, novým kořením a bílým vínem. Marinujte, zakryté, přes noc.
- Druhý den maso vyjměte z marinády.
- Přeceďte přes síto a maso osušte. Maso osolte, opepřete a orestujte na 2 lžících másla.
- Vyjměte z pánve a potřete trochou marinády.
- Ve velké holandské troubě orestujte slaninu a hřebíček.
- Přidejte 250 ml marinády. Přidejte králíka, přikryjte a na mírném ohni duste asi 30 minut.
- Hlívu nakrájejte na nudličky.
- Zelí nakrájejte nadrobno. Jablko nakrájejte na kostičky.
- Zelí a jablko podusíme na másle 2–3 minuty.
- Přidejte 150 ml marinády, ocet, cukr a džem.
- Na mírné teplotě přikryté duste asi 45 minut do změknutí. Dochuťte solí a pepřem.
- Na zbylém másle poduste houby, dochuťte solí a pepřem a na posledních 15 minut vaření vmíchejte do králičí směsi.
- Králíka vyjmete z pánve, omáčku přeceďte do čistého rendlíku a nechte provařit.
- Dochuťte solí a pepřem. Králíka podávejte na zelném lůžku s omáčkou.
Víte že nekřehčí králičí maso si můžete vychutnat díky pomalým hrncům? Jaký je ten nejlepší se dozvíte v naší recenzi na elektrické hrnce.