Nic nepřijde nazmar v tomto elegantním receptu na pečeného králíka se zelím. Celý vykostěný králík se naplní masem z kýty, obalí se v zelných listech a špeku a peče se. Ochutnejte půjde vám hlava kolem stejně jako z těchto receptů na králíka pečeného v troubě.
Co budeme potřebovat
- 560 g vykostěného králíka
- 12 plátků slaniny (nakrájené)
- 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
- 1/2 bílého zelí
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 10 čerstvých lístků šalvěje
- sůl
- pepř
Na nádivku
- strouhaná kůra ½ malého citronu
- ½ lžíce tymiánu
- 1lžíce petrželky
- 175 g vepřové klobásy
- 1 lžička strouhanky
- ½ cibule
- 50 g jablka
- sůl
- pepř
- 150 ml suchého bílého vína
Postup
- Nejprve rozložte kolečka cibule a plátky zelí po celém pekáči v jedné vrstvě a poté na ně rozetřete prolisovaný česnek a tymián.
- Nyní okořeňte králičí maso a naaranžujte je na cibuli. Poté na kousky králíka dejte plátky slaniny.
- Dále si připravte nádivku smícháním všech ingrediencí (kromě vína) dohromady a vytvarováním směsi do 12 malých kuliček.
- Umístěte je mezi králičí maso a sem tam zastrčte snítky tymiánu a šalvěje.
- Pekáč vložte do trouby a pečte 20 minut.
- Opékejte dalších 15–20 minut, nebo dokud slanina a šalvěj nejsou křupavé a králík uvařený.
- Maso vyndejte a pekáč se šťávou umístěte na plotnu a přidejte suché víno.
- Přiveďte k varu a probublávejte asi 5 minut, dokud se nezredukuje asi na třetinu.
- Zkontrolujte koření a omáčkou přelijte králíka a nádivku.