Vepřová pečeně na cibuli a česneku

Vepřová pečeně na cibuli a česneku

Tento lahodný recept na pečeni z vepřového masa s omáčkou z karamelizované cibule je ideální pro nedělní večeři! Není totiž nic lepšího než tuto dobrotu sdílet s přáteli a rodinou, obzvláště když si k ní připravíte lahodné chlupaté knedlíky!

Co budeme potřebovat

  • 900 g vepřové panenky
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 4 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička hořčice
  • 2 polévkové lžíce Worcesterské omáčky
  • 90 g másla
  • 1 polévková lžíce směsi sušených bylin (bazalka, oregano a/nebo tymián)
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Na omáčku

  • 1 velká cibule (nakrájená na kostičky)
  • 30 g mouky
  • 480 ml vývaru
  • sůl

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C. Opláchněte a osušte vepřovou panenku a poté dochuťte solí a pepřem.
  • Rozpalte velkou pánev vhodnou do trouby na středně vysokou teplotu.
  • Přidejte olej a poté opečte vepřovou panenku ze všech stran, dokud se nevytvoří kůrčička, asi 1 minutu z každé strany.
  • Vyjměte vepřovou panenku z pánve a posypte ji sušenými bylinkami.
  • Na stejnou pánev přidejte máslo, česnek, worcesterskou omáčku a hořčici.
  • Omáčku míchejte, dokud se máslo úplně nerozpustí. Vložte vepřovou panenku zpět do pánve a nalijte na ni trochu omáčky.
  • Vepřovou panenku přikryjeme alobalem a pečeme v troubě asi 30 minut.
  • Odstraňte fólii, nalijte na hřbet trochu další omáčky a vařte asi dalších 30 minut.
  • Vyjměte vepřovou panenku z pánve a zakryjte alobalem, aby asi 15 minut odpočívala.
  • Mezitím si zahřejte stejnou pánev.
  • Přidejte cibuli a opékejte dozlatova asi 5 minut.
  • Vmíchejte mouku. Postupně zašlehejte vývar, dokud se nezapracuje a nespojí. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Snižte teplotu na střední, často míchejte, vařte do zhoustnutí, asi 5 minut v závislosti na preferované hustotě.
  • Vepřovou panenku nakrájejte na plátky a podávejte s cibulovou omáčkou.
Kus vepřového masa obalený v bylinkách s opečenou zeleninou.
Zdroj: leitesculinaria.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.