Tento luxusní středomořský pokrm s tahini omáčkou, kuřecím masem, zeleninou, sušenými rajčaty a artyčokovými srdíčky si zamilujete! Čerstvá citronová šťáva mu dodává kyselost a čerstvé bylinky zase svěžest.
Co budete potřebovat
Na omáčku:
- 1 a ½ šálku kuřecího vývaru
- ½ šálku tahini
- šťáva ze 2 citronů
- ½ lžičky sušeného oregana
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
Na brambory a kuře:
- 500 g brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- ¼ lžičky soli a pepře
- 1 červená paprika
- 3 stroužky česneku
- 600 g kuřecích prsou bez kosti a bez kůže
- sůl a pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- ¾ šálku artyčokových srdíček
- 2 lžíce nakrájených sušených rajčat
- nasekaná plocholistá petrželka
- nasekané čerstvé oregano
- klínky citronu
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Ve střední misce smíchejte kuřecí vývar, tahini, citronovou šťávu, sušené oregano, sůl a pepř do hladké omáčky.
- Dejte stranou.
- Brambory nakrájejte na cca 2 cm kostky.
- Mezitím rozpalte velkou pánev vhodnou do trouby na středním až středně vysokém plameni.
- Do rozehřáté pánve přidejte olivový olej.
- Přidejte brambory, osolte, opepřete a za častého míchání opékejte 5 minut.
- Přidejte papriku nakrájenou na 2,5 cm kousky a restujte další minutu.
- Přidejte nasekaný česnek a restujte 30 sekund nebo dokud nebude voňavý.
- Brambory, papriku a česnek vyjměte z pánve a dejte stranou do mísy, zatímco budete opékat maso.
- Kuřecí prsa z obou stran osolte a opepřete.
- Přidejte olivový olej do pánve.
- Maso opékejte 4 minuty z každé strany, nebo dokud se na něm nevytvoří zlatohnědá kůrka.
- Přidejte brambory, papriku a česnek zpět do pánve a rozmístěte je kolem kuřete v rovnoměrné vrstvě.
- Vršek posypte artyčokovými srdíčky a sušenými rajčaty.
- Vše zalijte omáčkou a dejte do trouby.
- Pečte 15 minut, nebo dokud není kuře propečené a brambory měkké.
- Posypte nasekanou plocholistou petrželkou a oreganem a podávejte s měsíčky citronu.
A co takové recepty na španělskou paellu? Blýskněte se klasikou španělské kuchyně!