Vynikající špecle z podmáslí promíchané se šalvějí orestovanou na másle a podávané spolu s křehkými kuřecími stehenními řízky se stanou oblíbenou pochoutkou celé vaší rodiny. Na tradiční řízky s bramborovým salátem si ani nevzpomenete!
Co budete potřebovat
Na špecle:
- 1,5 šálku hladké mouky
- 3 vejce
- 1 a 1/4 šálku podmáslí
- 1 lžička soli
Na řízky:
- 4 kuřecí stehenní řízky
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 lžička uzené papriky
- 2 lžičky drceného kmínu
- 1/4 šálku bílého vína
- mořská sůl a drcený černý pepř
- 1/2 šálku hladké mouky
- 2 vejce
- 1/2 šálku podmáslí
- 2 šálky panko strouhanky
- rostlinný olej na smažení
- 2/3 šálku másla, nakrájeného na kostičky
- 1/2 šálku šalvějových listů
- klínky citronu k podávání
Postup
- Kuřecí maso naklepejte na tloušťku cca 0,5 cm.
- Do středně velké mísy dejte česnek, papriku, kmín, víno, sůl a pepř a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Přidejte maso a promíchejte.
- Dejte do lednice na 15 minut marinovat.
- Chcete-li připravit špecle, dejte mouku, vejce, podmáslí a sůl do velké mísy a šlehejte, aby se vše spojilo.
- Přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci.
- Po lžících protlačujte těsto otvory v cedníku do vroucí vody.
- Vařte 1 minutu nebo dokud špecle nevyplavou na povrch.
- Vyjměte děrovanou lžící a dejte stranou.
- Opakujte se zbývajícím těstem.
- Špecle udržujte v teple.
- Mouku, sůl a pepř dejte do střední mísy a promíchejte.
- Vejce a podmáslí dejte do samostatné misky a promíchejte.
- Panko strouhanku nasypte do třetí misky.
- Marinované maso obalte moukou, ponořte do vaječné směsi a vtlačte do strouhanky, aby se obalilo.
- Do velké pánve nalijte olej do hloubky cca 2,5 cm a zahřejte na vysokou teplotu.
- Řízky smažte po dávkách z obou stran, dokud nezezlátnou a nebudou propečené.
- Nechte okapat na papírových utěrkách a udržujte v teple.
- Zahřejte další velkou pánev na vysokou teplotu.
- Přidejte máslo a vařte 3–4 minuty nebo dokud nezačne pěnit.
- Přidejte šalvěj a vařte 1 minutu.
- Přidejte špecle a promíchejte, aby se obalily.
- Řízky rozdělte na servírovací talíře, posypte špeclemi a podávejte s klínky citronu.
Vyzkoušejte i naše další recepty na vylepšené řízky z kuřecího masa aneb oživte si klasiku. Není řízek jako řízek!