Vynikající zdravá příloha třeba ke grilovanému masu! Rozmixované pečené batáty s vařenou mrkví, bílým jogurtem a kajenským pepřem si oblíbíte a na klasickou bramborovou kaši si ani nevzpomenete.
Co budete potřebovat
- 1 kg batátů
- 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
- 12 lžic másla, změkčeného
- 1 lžíce krystalového cukru
- 2 a 1/2 šálku vody
- 1/2 šálku bílého jogurtu
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Batáty oškrábejte a v horní části každého batátu udělejte malý hluboký zářez,.
- Batáty položte na plech a pečte v troubě 1 hodinu, nebo dokud nezměknou.
- Mezitím oloupejte mrkev a nakrájejte ji na 2,5 cm kousky.
- Mrkev dejte do hrnce s vodou, cukrem a 2 lžícemi másla.
- Hrnec dejte na střední teplotu, přiveďte k varu a vařte odkryté, dokud se voda neodpaří a mrkev nezačne na másle prskat, asi 30 minut.
- Mrkev by měla být měkká.
- Pokud ne, přidejte trochu vody a vařte, dokud nebude mrkev hotová a nezůstane žádná tekutina.
- Vydlabejte dužinu batátů a smíchejte s mrkví v míse kuchyňského robota s ocelovou čepelí.
- Přidejte zbývající máslo a jogurt a zpracujte do hladka.
- Přidejte muškátový oříšek, kajenský pepř, sůl a pepř podle chuti a ještě zpracujte, dokud nebude vše krásně krémové a dobře promíchané.
- Ihned podávejte!
Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty na polévky z batátů, které vás skvěle zasytí i zahřejí!