Tohle je naprosto luxusní příloha k jakémukoli masu! Batáty s čerstvými bylinkami, máslem a zakysanou smetanou potěší vaše chuťové buňky a vy si nebudete stačit chodit přidávat.
Co budete potřebovat
- 2 kg batátů, oloupaných a nakrájených na 2,5 cm kostky
- 2 lžičky soli
- ⅓ šálku najemno nakrájené jarní cibulky (použijte zelenější části)
- ⅓ šálku najemno nasekané čerstvé plocholisté petrželky
- 1 malý až střední stroužek česneku, prolisovaný
- ¼ šálku zakysané smetany
- 3 lžíce másla, nakrájeného na kostky
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžička extra panenského olivového oleje
Postup
- Vložte batáty nakrájené na kostky do velkého hrnce nebo holandské trouby a přidejte tolik vody, aby batáty zakrývala o cca 2,5 cm.
- Přidejte 1 lžičku soli a směs přiveďte k varu na středně vysokém ohni.
- Snižte teplotu a vařte odkryté, dokud batáty nezměknou, asi 9 až 12 minut.
- Dobře sceďte a poté batáty vraťte do hrnce a rozmačkejte je na požadovanou konzistenci.
- Okamžitě přidejte téměř všechnu jarní cibulku a petrželku, z obojího si ponechte malé množství na ozdobu.
- Přidejte česnek a promíchejte.
- Poté vmíchejte většinu zakysané smetany (zhruba 1 lžíci si nechte na ozdobu), všechno máslo a zbývající 1 lžičku soli.
- Dochuťte podle chuti další solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Batátovou kaši přendejte do servírovací mísy a lžící vmíchejte odloženou zakysanou smetanu.
- Posypte odloženou jarní cibulkou a petrželkou, povrch lehce pokapejte olivovým olejem a na závěr posypte pepřem.
- Podávejte ihned.