Máte ve svém životě nějakého milovníka borůvek nebo jím jste vy sami? Udělejte dojem tímto výborným receptem na tvarohový koláč s borůvkami, který je obsahuje uvnitř, ale i na povrchu v podobě omáčky. Máte raději starou dobrou klasiku? Tak potom tu pro vás máme recepty na klasický cheesecake.
Co budeme potřebovat
Na krustu
- 18 grahamových sušenek
- 3 lžíce cukru
- 1/4 lžičky soli
- 140 g másla (rozpuštěného)
Na náplň
- 680 g plnotučného tvarohu
- 210 g cukru
- 85 g zakysané smetany
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- kůra z 1 citronu
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/4 lžičky soli
- 125 ml husté smetany
- 3 velká vejce
- 310 g čerstvých borůvek
Na omáčku
- 460 g čerstvých borůvek
- 100 g cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- kůra z 1 citronu
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/4 lžičky soli
- 60 ml vody
Postup
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Umístěte rošt do středu trouby.
- Přidejte grahamové sušenky, cukr a sůl do mísy kuchyňského robota a mixujte, dokud se nerozemelou na prášek.
- Přidejte máslo a zpracujte, dokud se nespojí.
- Směs vtlačte na dno formy, aby krusta byla i po stranách.
- Krustu pečte do světle zlatohnědé barvy, 20 až 25 minut.
- Nechte vychladnout asi 15 minut.
- Když forma vychladne pevně zabalte dno a boky do alobalu.
- Vložte zabalenou formu do velkého plechu.
- Uvařte si vodu na přípravu horké vodní lázně na pečení borůvkového cheesecaku.
- Na náplň si vyšlehejte tvaroh, cukr, zakysanou smetanu, vanilku, citronovou kůru, citronovou šťávu a sůl.
- Pomalu přidávejte hustou smetanu, dokud se nezapracuje. Přidejte vejce, jedno po druhém, dokud se nespojí.
- Přidejte borůvky. Pomocí gumové stěrky jemně vmíchejte borůvky do náplně, dávejte pozor, abyste je nerozdrtili.
- Nalijte směs na cheescake do připraveného korpusu.
- Opatrně nalijte do pekáče tolik vroucí vody, aby sahala do poloviny stěn formy na cheesecake.
- Pečte tvarohový koláč, dokud nebude po okrajích mírně nafouknutý, asi 1 a 1/2 hodiny.
- Vypněte troubu a otevřete dvířka trouby asi na 3 cm. Nechte cheesecake dojít v troubě, asi 1 hodinu.
- Přemístěte na mřížku a nechte 30 minut vychladnout.
- Ve středním hrnci smíchejte borůvky, cukr, kukuřičný škrob, citronovou kůru, citronovou šťávu a sůl.
- Přidejte vodu a přiveďte omáčku k varu na středně vysokou teplotu.
- Snižte teplotu na minimum a vařte, odkryté, za občasného míchání, dokud se omáčka nezbarví do zářivě fialové a nezhoustne, asi 10 minut.
- Omáčku přendejte do středně žáruvzdorné nádoby a nechte ji asi 30 minut na lince trochu vychladnout.
- Až budete připraveni k podávání, nalijeme borůvkovou omáčku na nakrájené kousky borůvkového cheesecaku.