Lotus jsou malé kořeněné, karamelizované sušenky, takové, jaké si občas dáváte ke kávě, pocházející z Holandska a Belgie. Jsou skvělým alternativním základem pro tvarohový koláč a obzvláště dobře chutnají s borůvkami. nebo si připravte další dorty z nejrůznějších typů sušenek, pochutnáte si!
Co budeme potřebovat
- 250 g balení sušenek Lotus
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 300 g borůvek
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 limetka (oloupaná a odšťavněná)
- 250 g mascarpone
- 450 g nízkotučného měkkého sýra nebo tvarohu
- 90 g moučkového cukru
- 2 lžíce kukuřičné mouky
- 3 vejce (2 celá a 1 žloutek)
- 150 ml zakysané smetany
Postup
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Sušenky rozdrťte a smíchejte s máslem.
- Směs vtlačte do formy na pružinu a vytvarujeme i do stran formy.
- Pečte 10 minut.
- Borůvky vložíme do hrnce a posypeme hnědým cukrem a limetkovou šťávou, vařte asi 15 minut, nebo dokud nezačnou měknout a praskat. Šťávu slijte do mísy.
- Mascarpone vyšlehejte se sýrem, moučkovým cukrem, kukuřičnou moukou, limetkovou kůrou a vejci.
- Do formy dejte lžící polovinu sýrové směsi, přidejte většinu borůvek (některé si nechte navrch) a přelijte zbylou směsí.
- Pečte 40 minut nebo dokud směs neztuhne, ale aby se stále lehce chvěla uprostřed.
- Přidejte povrch zakysanou smetanou a pečte dalších 10 minut. Nechte zcela vychladnout.
- Na borůvkový cheesecake nasypte zbylé ovoce a odloženou šťávu.