Tento recept bezlepkovou tvarohovou bábovku s čokoládou vás uchvátí svou dokonale hustou a hutnou konzistencí. Příprava gluten free zákusku nebyla nikdy jednodušší. Stejně jednoduché a výborné jsou tyto recepty na lívance bez lepku, ochutnejte.
Co budeme potřebovat
- 230 ml uvařené kávy
- 230 g másla
- 65 g kakaa
- 400 g krystalového cukru
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky soli
- 240 g bezlepkové mouky
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 velká vejce
- 115 g zakysané smetany nebo jogurtu
Na náplň
- 2 balíčky klasické Philadelphie
- 75 g krystalového cukru
- 1½ lžičky vanilkového extraktu
Na polevu
- 115 g hořké čokolády
- 60 ml husté smetany
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C a vymažte formu na bábovku.
- Kávu, máslo a kakao vložte do malého hrnce. Zahřívejte, míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Směs nechte 10 minut vychladnout.
- Zatímco čokoláda chladne, dejte do mísy cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a mouku a šlehejte.
- Vychladlou čokoládovou směs nalijte do mísy se suchými přísadami a míchejte.
- V samostatné misce rozšlehejte vanilku, vejce a zakysanou smetanu nebo jogurt.
- Vmíchejte do čokoládového těsta, míchejte, dokud se důkladně nespojí.
- V jiné misce rozmixujte smetanový sýr, dokud nebude hladký, poté přidejte cukr a vanilku.
- Do formy nalijte polovinu těsta. Poté opatrně naneste na těsto lžící smetanový sýr a ujistěte se, že se nedotýká stěn formy a nalijte zbytek těsta.
- Pečte 55 až 60 minut, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
- Bábovku nechte 5 minut chladnout a poté vyklopte. Před přidáním polevy nechte bezlepkovou bábovku úplně vychladnout.
- Smíchejte čokoládu a smetanu a zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude hladká. Polevou potřete bábovku a nechte ji okapat po stranách.
*Náhražky za kávu: Důrazně doporučujeme v tomto receptu použít kávu. Káva nepřidá do receptu svou vlastní moka příchuť, naopak zvýrazní čokoládovou chuť bábovky. V případě potřeby však můžete kávu nahradit vodou, džusem nebo dokonce černým pivem.