Tento recept získá extra chuť díky přidání vaječného koňaku, skořice a muškátového oříšku. Je to perfektní dobrota, kterou můžete podávat na sváteční večeři nebo přinést na večírek. Nebo připravte tyto slavnostní mini bábovičky, které se hodí na každou oslavu.
Co budeme potřebovat
Na bábovku
- 350 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 450 g krystalového cukru
- 230 g másla pokojové teploty
- 250 g vajec
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce tmavého rumu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 šálek plnotučného vaječného koňaku
Na glazuru
- 175 g moučkového cukru
- 1 lžička rumového extraktu
- 3 lžíce vaječného koňaku
Postup
- Vymažte si formu na bábovku.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici a muškátový oříšek dejte dohromady do jiné mísy a promíchejte metličkou.
- Cukr a máslo vyšlehejte, dokud nebude směs nadýchaná, asi 3–4 minuty.
- Přidávejte vejce jedno po druhém, dokud se každé vejce dobře nezapracuje.
- Přidejte rum a vanilku a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- V misce ušlehejte vaječný koňak a citronovou šťávu.
- Přidejte jednu třetinu suchých přísad a míchejte při nízké rychlosti, dokud se dobře nespojí, ale nepřemíchejte.
- Přidejte polovinu vaječného koňaku.
- Přidejte polovinu zbývajících suchých přísad a poté zbytek vaječného koňaku.
- Přidejte zbývající suché ingredience a míchejte, dokud se nespojí.
- Těsto nalijte do připravené formy. Pečte 45–50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Dort se také začne odtahovat od stěn formy.
- Vyndejte formu z trouby a nechte 15 minut chladit, poté bábovku z formy vyndejte.
- Na glazuru si smíchejte moučkový cukr, rumový extrakt a 3 lžíce vaječného koňaku. Míchejte, dokud není poleva hladká, poté s ní vychladlou bábovku polijte.