Na tenké plátky nakrájené zelí restované spolu s mletým kuřecím masem a mrkví v chutné čínské omáčce si oblíbíte. Pokrm skvěle poslouží jako rychlá a zdravá večeře, která je navíc neuvěřitelně jednoduchá na přípravu.
Co budete potřebovat
- 5 stroužků prolisovaného česneku
- 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- ½ lžičky vloček červeného chilli
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 4 lžíce sójové omáčky plus další podle chuti
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 a 1/2 lžíce javorového sirupu
- 1 malé zelí o hmotnosti cca 500 – 600 g
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 500 g mletého kuřecího masa
- 2 šálky strouhané mrkve
- 1 malý svazek jarní cibulky nakrájené nadrobno
- 1/2 šálku čerstvých lístků a jemných stonků koriandru, nakrájených
- rýže nebo rýžové nudle k servírování
Postup
- V malé misce smíchejte česnek, zázvor, vločky červeného chilli a hřebíček.
- V samostatné misce smíchejte 2 lžíce sójové omáčky, rýžový ocet a javorový sirup.
- Zelí na tenké proužky.
- Rozpalte velkou, hlubokou pánev nebo wok na středně vysokém plameni.
- Přidejte 1 lžíci oleje.
- Jakmile je olej horký a třpytí se, přidejte mleté maso.
- Opékejte a během toho maso nalámejte.
- Vmíchejte zbývající 2 lžíce sójové omáčky.
- Pokračujte v opékání, dokud není maso zcela propečené a veškerá tekutina, která se nashromáždila v pánvi, se z většiny nevyvaří, asi 5 minut.
- Přendejte na talíř nebo do misky.
- Přidejte zbývající 1 lžíci oleje do pánve.
- Přidejte zelí a mrkev.
- Restujte 2 minuty za občasného míchání, dokud zelí nezačne vadnout.
- Přidejte směs ze sójové omáčky a javorového sirupu a směs koření.
- Pánev zakryjte těsně přiléhající pokličkou a vařte na vysoké teplotě jednu minutu, dokud zelí úplně nezvadne.
- Odkryjte a vmíchejte jarní cibulku, koriandr a odložené maso.
- Nechte vařit dalších 30 sekund.
- Zelí by mělo být křupavé (pokud není, vařte ho o něco déle).
- Podávejte horké s rýží nebo nudlemi a extra sójovou omáčkou podle chuti.
Na přípravu číny se vám bude hodit asijská hluboká pánvička – wok. Pokud ji ještě nemáte doma, možná využijete naše recenze těch nejlepších pánví wok, ve kterých vám poradíme, jak vybrat tu správnou.