Čokoládový dort s mangovou pěnou

Čokoládový dort s mangovou pěnou

Potěšte svého oblíbeného oslavence a připravte mu tuto sladkou bombu! Piškotový korpus s kakaem, luxusní mangová pěna a čokoládová poleva tvoří dokonalou kombinaci, kterou si prostě musí zamilovat naprosto každý.

Co budete potřebovat

Na piškotový korpus:

  • 3 velká vejce pokojové teploty
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1/2 šálku kávy pokojové teploty
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 1/2 šálku dortové mouky
  • 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli

Na mangovou pěnu:

  • 2 šálky mangového pyré
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce neochucené želatiny
  • 1/2 šálku vody
  • 1 hrnek smetany ke šlehání

Na čokoládovou polevu:

  • 100 g hořké čokolády, nakrájené na kousky
  • 1/3 šálku smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • 2 šálky šlehačky
  • 1/2 šálku čerstvých jahod
  • 2 lžíce čokoládových hoblin

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Dno a boky 20 cm dortové formy vyložte pečicím papírem.
  • V míse stolního mixéru s nástavcem na šlehání ušlehejte bílky do pěny.
  • Přidejte 2 lžíce cukru a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
  • Přendejte do mísy.
  • Šlehejte žloutky a 1/4 šálku cukru do husté a světlé směsi, asi 5 minut.
  • Přidejte kávu a olej.
  • Míchejte další minutu.
  • Do žloutkové směsi prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sůl a 2 lžíce cukru a promíchejte.
  • Přidejte polovinu bílkové směsi, zapracujte a přidejte zbytek.
  • Zapracujte.
  • Těsto nalijte do připravené formy a povrch uhlaďte.
  • Pečte 20 až 25 minut.
  • Vyjměte z trouby a nechte 5 minut vychladnout ve formě.
  • Přejeďte nožem po okraji dortu a položte dort na mřížku, aby zcela vychladl.
  • V misce smíchejte mangové pyré, cukr a limetkovou šťávu.
  • Do hrnce s vodou nasypte želatinu a nechte 5 minut odstát.
  • Poté rozpusťte na středně mírném ohni stáhněte z ohně a vmíchejte do směsi pyré.
  • Nechte úplně vychladnout.
  • Smetanu ušlehejte do tuha.
  • Do mangové směsi přidejte smetanu a promíchejte.
  • Dno a boky formy vyložte pečícím papírem, dejte do ní korpus a přelijte mangovou směsí.
  • Zarovnejte vršek.
  • Nechte přes noc vychladit v lednici.
  • Umístěte čokoládu a smetanu do žáruvzdorné misky nad hrnec s vroucí vodou.
  • Směs míchejte , dokud se nerozpustí a nebude hladká, asi 5 minut.
  • Nechte mírně vychladnout.
  • Vyjměte dort z lednice a přeneste ho z formy na talíř.
  • Odloupněte pečící papír.
  • Polevu nalijte přes horní okraje dortu.
  • Pomocí špachtle jemně zatlačte polevu po stranách dortu, abyste vytvořili efekt stékání viz foto.
  • Ozdobte šlehačkou, čerstvým ovocem a hoblinkami čokolády.
Piškotový dort s kakaem, mangovou pěnou, polevou, šlehačkou a čerstvými jahodami.
www.food52.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.