Tyto kuřecí paličky jsou marinované v luxusní směsi javorového sirupu a sherry octa, pečené do dokonalosti a podávané s vynikajícím salátem z čočky, hrášku a zelí. Delikatesa!
Co budete potřebovat
- 12 kuřecích paliček
- 125 ml javorového sirupu
- 60 ml sherry octa
- 2 lžičky uzené papriky
- 100 ml olivového oleje
- 1 červená cibule, nakrájená na tenké kroužky (můžete použít mandolínu)
- 1 lžička koření sumac (nebo také sumah či škumpa)
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 400 g konzervované čočky
- 1 šálek mraženého hrášku, rozmraženého
- ¼ červeného zelí (můžete použít i bílé), jemně nakrájeného
- 1 šálek lístků máty a plocholisté petrželky, jemně nasekaných, plus navíc k podávání
Postup
- Udělejte tři 5mm zářezy ostrým nožem na každé straně každé paličky.
- V misce smíchejte javorový sirup, polovinu octa, papriku a 2 lžíce olivového oleje.
- Přidejte paličky, okořeňte a promíchejte, aby se obalily.
- Marinujte 15 minut (nebo déle, pokud to čas dovolí).
- Předehřejte troubu na 220°C.
- Paličky s marinádou dejte do velkého pekáčku a pečte, podlévejte každých 10 minut, po dobu 50 minut nebo dokud nejsou propečené a dozlatova.
- Výpek nalijte do malého hrnce a vařte 3 minuty nebo do zhoustnutí.
- Dejte stranou.
- Paličky volně zakryjte alobalem a nechte 10 minut odpočívat.
- Mezitím smíchejte v misce cibuli, zbývající ocet, škumpu a ½ lžičky soli a nechte 5 minut odležet.
- Sceďte a octový nálev dejte do malé misky s hořčicí a zbývajícím olejem, okořeňte a promíchejte.
- Do velké mísy dejte čočku, hrášek, zelí a bylinky.
- K čočkové směsi přidejte dresink, okořeňte a promíchejte.
- Salát dejte na velký talíř, navrch dejte paličky a ty potřete redukovanou marinádou.
- Posypte čerstvými bylinkami.