Tyto jednoduché muffiny z cukety si zamilujete, protože obsahují spoustu zdravé chuti a jejich příprava trvá jen asi 30 minut. Vychutnejte si skořici, vanilku a sladký hnědý cukr ve vláčném, ale nadýchaném těstu. Stejně tak si jí můžete vychutnat v nadýchaných buchtách s cuketou!
Co budeme potřebovat
- 220 g hladké mouky nebo celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 120 ml rostlinného oleje (nebo rozpuštěného kokosového oleje)
- 100 g krystalového cukru
- 70 g hnědého cukru
- 2 velká vejce
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 2 polévkové lžíce mléka
- 190 g nakrájené cukety (není třeba vysávat)
- 180 g polosladkých čokoládových lupínků (nebo nasekaných ořechů, rozinek atd.)
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C. Vymažte si formu na muffiny.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek.
- Ve středně velké míse ušlehejte olej, krystalový cukr, hnědý cukr, vejce, vanilkový extrakt a mléko.
- Vmíchejte nakrájenou cuketu.
- Mokré ingredience nalijte do suchých a míchejte, dokud se nespojí.
- Přidejte čokoládu nebo něco jiného, jestli chcete.
- Těsto rozdělte do formiček.
- Pečte 5 minut při 220 °C, poté nechte muffiny v troubě, snižte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení dalších 15–17 minut, nebo dokud nebude párátko zapíchnuté do středu čisté.
- Nechte muffiny vychladnout 5 minut v muffinové formě a poté je přendejte na mřížku, aby vychladly.
Pro delší skladování muffiny zmrazte až na 3 měsíce. Rozmrazte přes noc v chladničce a podle potřeby ohřejte v mikrovlnné troubě.