Křupavé nudle s lahodnou čínskou omáčkou s kuřecím masem a zeleninou si zamilujete! Navíc jsou jednoduché na přípravu a na stole je můžete mít už za 20 minut.
Co budete potřebovat
- 150 g kuřecího masa, nakrájeného na tenké plátky
- 1 lžíce arašídového nebo rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku, nakrájené najemno
- 1/2 cibule nakrájená na plátky
- 1 malá mrkev, podélně rozpůlená a nakrájená na tenké proužky
- 1 pak choi, oddělte stonky a listy; stonky nařežte svisle na tyčinky
- 2 jarní cibulky nakrájené na 5 cm kousky
- 2 šálky zelí, nakrájené na 2,4 cm čtverečky
- 125 ml vody
Na omáčku:
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce čínského vína na vaření (shaoxing)
- 1,5 lžíce světlé sójové omáčky
- 1/4 lžičky sezamového oleje
- 1 lžička cukru
- špetka bílého pepře
- 185 ml kuřecího vývaru
- 3 lžíce kukuřičné mouky nebo kukuřičného škrobu
Na křupavé nudle:
- 200 g nudlí chow mein
- 4 lžíce vody
- 2 lžíce arašídového nebo rostlinného oleje
Postup
- Smíchejte všechny přísady na omáčku kromě kukuřičné mouky a kuřecího vývaru.
- Odeberte 1 polévkovou lžíci omáčky a promíchejte s kuřecím masem.
- Nechte marinovat 10 minut.
- Přidejte do omáčky kukuřičnou mouku nebo škrob a míchejte, dokud nebude omáčka.
- Zapněte troubu na nízkou teplotu (potřebujete to pouze na to, aby nudle zůstaly teplé).
- Nudle rozdělte na 2 části a vytvarujte je do 20cm koleček.
- Udržujte je zamotané – při vaření tak drží pohromadě.
- Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středně vysokém plameni.
- Vložte 1 nudlové kolečko do pánve a pokapejte 2 lžícemi vody.
- Počkejte, až se voda odpaří, poté pánví lehce poklepejte a nechte nudle vařit další 1 až 2 minuty, dokud nebude spodek nudlí zlatavě hnědý (pro kontrolu nadzvedněte špachtlí).
- Přesuňte nudle na talíř a otočte je dnem vzhůru zpět do pánve.
- Vařte ještě 1 a 1/2 – 2 minuty dozlatova, poté přendejte na plech a vložte do trouby, aby zůstaly teplé.
- Opakujte se zbývajícím nudlovým kolečkem.
- V případě potřeby přidejte do pánvi 1 lžíci oleje a zvyšte plamen na vysoký.
- Přidejte česnek a cibuli a restujte 30 sekund.
- Přidejte kuřecí maso a restujte, dokud nezbělá.
- Dále přidejte mrkev a stonky pak choi a restujte 30 sekund.
- Do pánve přidejte také zelí a listy pak choi a vařte 1 minutu, dokud nezačnou vadnout.
- Přilijte kuřecí vývar, vodu, poté omáčku a promíchejte.
- Nechte 1 – 2 minuty provařit, dokud omáčka nezhoustne do sirupové konzistence.
- Na talíř položte nudlové kolečko a na jeho střed nandejte kuřecí směs se zeleninou (okraje nechte křupavé).
- Spotřebujte všechnu omáčku, aby nudle krásně nasákly.
- Podávejte ihned!
Máme pro vás i další recepty na čínské nudle 4x jinak. S masem i bez!