Jogurtové muffiny s citronem

Jogurtové muffiny s citronem

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na muffiny s jogurtem a připravte sobě a svým dětem lahodnou svačinu. Nebo si jako svačinu připravte sladké domácí vafle, po těch se jen zapráší!

Co budeme potřebovat

  • 340 g hladké mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky košer soli – plus další na polevu
  • 6 lžic másla
  • 100 g cukru
  • 40 g hnědého cukru
  • 2 velká vejce
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička citronového extraktu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy (asi 1 velký citron)
  • 2 lžíce citronové kůry (asi 2 velké citrony)

Na drobenku

  • 110 g + 2 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 2 1/2 lžičky cukru
  • 4 lžíce másla (rozpuštěné)

Na polevu

  • 80 g moučkového cukru
  • 2-3 PL citronové šťávy

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 stupňů.
  • Vymažte nebo si vyložte formičky na muffiny.
  • Připravte si drobenku. Ve střední míse prošlehejte mouku, oba cukry a sůl.
  • Pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a promíchejte, dokud se nevytvoří malé drobky.
  • Na muffiny ve střední míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
  • Ve velké míse šlehejte máslo, dokud nebude hladké a krémové, asi 1 minutu.
  • Přidejte oba cukry a dále šlehejte na vysokou rychlost, dokud není směs krémová, asi 2 minuty.
  • Přidejte vejce, jogurt a extrakty.
  • Do mixovací nádoby přidejte suché ingredience a pomocí stěrky promíchejte, dokud se téměř nespojí.
  • Přidejte citronovou šťávu a kůru. Těsto by mělo být husté.
  • Těsto rozdělte mezi formičky na muffiny.
  • Drobenkou posypte vršky muffinů. Prsty velmi jemně vtlačte drobenku do těsta.
  • Muffiny pečte 5 minut při 220 °C, poté snižte teplotu trouby na 180 stupňů.
  • Pečte dalších 13–15 minut u klasických muffinů nebo 21–24 minut u velkých muffinů, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
  • Mezitím si připravte polevu. Utřete moučkový cukr se 2 lžícemi citronové šťávy. Ochutnejte a dochuťte větším množstvím citronové šťávy.
  • Muffiny nechte 10 minut vychladnout ve formičkách a poté přendejte na mřížku a pokapejte polevou.

Tyto muffiny dobře zmrazíte po dobu až 2-3 měsíců. Jen se ujistěte, že muffiny před zmrazením neglazujete. Před zahřátím, glazováním a konzumací nechte muffiny přes noc rozmrazit v lednici.

Vypečený muffin z jogurtového těsta s citronem.
Zdroj: anniesnoms.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.