Toto je náš oblíbený recept! Muffiny jsou extra máslové, měkké a vláčné. Nakonec tuto dobrotu posypte skořicovým třtinovým cukrem a dílo bude dokonalé. Pokud jste milovníky muffinů, potom musíte vyzkoušet tyto jablečné muffiny a tradiční americké muffiny.
Co budeme potřebovat
Poleva z hnědého cukru
- 100 g hnědého cukru
- 70 g nasekaných vlašských ořechů (nebo pekanových ořechů)
- 1 lžička mleté skořice
Na muffiny
- 220 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 115 g másla
- 100 g krystalového cukru
- 50 g cukru
- 2 velká vejce
- 120 g zakysané smetany (nebo bílého/vanilkového jogurtu)
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 60 ml mléka při pokojové teplotě
- 250 g čerstvých nebo mražených borůvek
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C. Vymažte formu na muffiny nebo použijte košíčky.
- Všechny přísady na polevu smícháme dohromady.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
- Vyšlehejte máslo, krystalový cukr a hnědý cukr.
- Při střední rychlosti přidávejte vejce jedno po druhém.
- Přidejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt, dokud se nespojí.
- S mixérem běžícím na nízké otáčky přidejte suché přísady a mléko do mokrých přísad a šlehejte.
- Vmíchejte borůvky.
- Těsto vlijte do formiček.
- Na každý muffin přidejte lžičku směsi z hnědého cukru a ořechů.
- Pečte 5 minut při 220 °C, poté snižte teplotu trouby na 180 °C.
- Pečte dalších 18–20 minut, nebo dokud nebude párátko zapíchnuté do středu čisté.
- Celková doba, kterou se tyto muffiny budou péct je asi 23–25 minut.
- Muffiny nechte 5 minut vychladnout ve formě na muffiny.