Tento recept na bábovku s mrkví připravený z jednoho hrnečku je vlhký, nadýchaný a plný aromatického koření. Ideální na Velikonoce nebo kdykoli, když máte chuť na něco sladkého!
Co budeme potřebovat
- 2 hrnky hladké mouky
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- špetka mletého hřebíčku
- 1/2 šálku rozinek
- 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
- 4 celá velká vejce
- 1 šálek rostlinného oleje
- 1 šálek krystalového cukru
- 1/4 šálku hnědého cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2,25 šálku mrkve (asi 4-5 velkých oloupaných mrkví) nastrouhané
Postup
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Formu vymažte a lehce poprašte moukou.
- Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience.
- Ve střední míse prošlehejte vejce, olej, cukry a vanilkový extrakt, dokud se nespojí.
- Přidejte mrkev a míchejte.
- Mokrou směs nalijte do suché moučné směsi a stěrkou smíchejte, dokud se nespojí.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte 40–45 minut, nebo dokud nebude párátko zapíchnuté do středu čisté.
- Mrkvovou bábovku alespoň 15 minut vychladnout ve formě, poté ji vyklopte.