Vepřová pečeně se smetanovou omáčkou ze žampionů

Vepřová pečeně se smetanovou omáčkou ze žampionů

Tento recept na křehké a šťavnaté vepřové maso pečené na česneku a bylinkách a přelité bohatou žampionovou omáčkou je lahodný a působivý a skvěle se hodí jak pro speciální příležitosti, tak jako večeře o všedním dni.

Co budete potřebovat

Na vepřovou pečeni:

  • 1,2 kg vepřové pečeně
  • 3 lžíce italského koření
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 3 stroužky česneku, lisované
  • 3 lžíce olivového oleje

Na omáčku:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, lisované
  • 340 g nakrájených bílých žampionů
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • ¼ šálku bílého vína
  • 1 šálek smetany na vaření
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaná v 1 lžíci vody
  • čerstvá petrželka na ozdobu (volitelně)

Postup

  • Předehřejte troubu na 220º C.
  • V malé misce smíchejte italské koření, sůl, pepř, česnek a olivový olej.
  • Vložte maso do pečící nádoby vyložené alobalem nebo pečícím papírem.
  • Rovnoměrně potřete maso potřete směsí koření ze všech stran.
  • Pečte 45–60 minut, abyste dosáhli vnitřní teploty masa 62 stupňů Celsia pro medium-rare nebo 71 stupňů Celsia pro medium.
  • Vyjměte a nechte 5–10 minut odpočinout.
  • Nakrájejte na plátky a podávejte.
  • Než se vám maso upeče, připravte si omáčku.
  • Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysokém plameni.
  • Přidejte česnek a restujte 2 minuty do světle zlaté barvy.
  • Přidejte žampiony, sůl a pepř a restujte 5–7 minut.
  • Vmíchejte bílé víno a vařte 3–4 minuty, aby se odpařila většina tekutiny.
  • Snižte teplotu na střední a přidejte smetanu a kukuřičný škrob.
  • Vařte 5 minut za častého míchání, aby omáčka zhoustla.
  • Upečené maso nakrájejte na plátky, přelijte je lžící omáčkou a volitelně ozdobte čerstvou petrželkou.
Vepřové maso pečené na česneku a bylinkách a přelité bohatou žampionovou omáčkou na talíři s nožem.
www.platingpixels.com

Máme pro vás i další zajímavé žampionové recepty, které se hodí pro jakoukoliv příležitost. Pochutnáte si!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.