Tento recept na křehké a šťavnaté vepřové maso pečené na česneku a bylinkách a přelité bohatou žampionovou omáčkou je lahodný a působivý a skvěle se hodí jak pro speciální příležitosti, tak jako večeře o všedním dni.
Co budete potřebovat
Na vepřovou pečeni:
- 1,2 kg vepřové pečeně
- 3 lžíce italského koření
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 3 stroužky česneku, lisované
- 3 lžíce olivového oleje
Na omáčku:
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, lisované
- 340 g nakrájených bílých žampionů
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- ¼ šálku bílého vína
- 1 šálek smetany na vaření
- 1 lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaná v 1 lžíci vody
- čerstvá petrželka na ozdobu (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 220º C.
- V malé misce smíchejte italské koření, sůl, pepř, česnek a olivový olej.
- Vložte maso do pečící nádoby vyložené alobalem nebo pečícím papírem.
- Rovnoměrně potřete maso potřete směsí koření ze všech stran.
- Pečte 45–60 minut, abyste dosáhli vnitřní teploty masa 62 stupňů Celsia pro medium-rare nebo 71 stupňů Celsia pro medium.
- Vyjměte a nechte 5–10 minut odpočinout.
- Nakrájejte na plátky a podávejte.
- Než se vám maso upeče, připravte si omáčku.
- Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysokém plameni.
- Přidejte česnek a restujte 2 minuty do světle zlaté barvy.
- Přidejte žampiony, sůl a pepř a restujte 5–7 minut.
- Vmíchejte bílé víno a vařte 3–4 minuty, aby se odpařila většina tekutiny.
- Snižte teplotu na střední a přidejte smetanu a kukuřičný škrob.
- Vařte 5 minut za častého míchání, aby omáčka zhoustla.
- Upečené maso nakrájejte na plátky, přelijte je lžící omáčkou a volitelně ozdobte čerstvou petrželkou.
Máme pro vás i další zajímavé žampionové recepty, které se hodí pro jakoukoliv příležitost. Pochutnáte si!