Vepřová pečeně na bylinkách se žampionovou omáčkou

Vepřová pečeně na bylinkách se žampionovou omáčkou

Toto vepřové maso bohatě posypané čerstvými bylinkami a pečené v troubě, dokud nebude dokonalo křehké a šťavnaté uvnitř a křupavé na povrchu, je naprostou pochoutkou, kterou si oblíbí celá vaše rodina. Pro ještě větší dokonalost pečeni podávejte s lahodnou omáčkou ze žampionů, sherry a sójové omáčky!

Co budete potřebovat

Na vepřové maso:

  • 1,8 kg vepřové pečeně bez kosti
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
  • 2 lžíce nasekané čerstvé šalvěje nebo 1 a 1/2 lžičky sušených listů šalvěje
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušených lístků tymiánu
  • ½ lžičky soli
  • 1/2 lžičky semínek koriandru
  • 2 prolisované stroužky česneku

Na omáčku:

  • 500 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka nakrájená na tenké plátky
  • 1 šálek suchého sherry nebo suchého vermutu
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu rozpuštěného v 1 lžíci vody
  • sůl a černý pepř dle chuti

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
  • Semena koriandru rozdrťte v hmoždíři.
  • Přidejte čerstvé bylinky a rozdrťte spolu se semínky koriandru.
  • V malé misce promíchejte drcené bylinky a semínka koriandru se solí a pepřem.
  • Vepřové maso potřete kořením a poklepejte, aby koření dobře drželo.
  • Maso položte na mřížku, kterou dejte na pečící plech vyložený alobalem.
  • Ujistěte se, že tuková část masa je nahoře.
  • Teploměr na maso vložte do středu nejtlustší části masa a pečte 15 minut.
  • Snižte teplotu na 160 stupňů Celsia a pokračujte v pečení, dokud teplota na teploměru neukáže 60 stupňů Celsia (to by mělo trvat asi 50 až 70 minut).
  • Maso vyndejte z trouby, zakryjte kouskem alobalu a před krájením nechte 10 minut odpočinout.
  • Mezitím rozehřejte olej na pánvi na středně vysokém plameni.
  • Opékejte česnek a šalotku po dobu 1 minuty.
  • Přidejte žampiony a pokračujte v opékání dalších asi 5 minut, dokud žampiony nezačnou hnědnout.
  • Přidejte sherry a vařte, dokud se většina tekutiny neodpaří.
  • Zalijte kuřecím vývarem a sójovou omáčkou.
  • Přiveďte k varu.
  • Přidejte směs kukuřičného škrobu a vařte asi 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
  • Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Vepřovou pečení podávejte s oblíbenou přílohou a žampionovou omáčkou.
Vepřové maso bohatě posypané čerstvými bylinkami s lahodnou omáčkou ze žampionů, sherry a sójové omáčky.
www.cravingtasty.com

Možná se vám budou hodit naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.