Lahodné steaky z vepřové pečeně vařené spolu s žampiony portobello, čerstvým rozmarýnem a šalotkou ve smetanové omáčce zvládnete připravit za méně než 20 minut! A to se během náročných dní opravdu hodí.
Co budete potřebovat
- 4 steaky z vepřové pečeně
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 nakrájené šalotky
- 2-3 velké žampiony portobello, nakrájené
- 2 nasekané snítky rozmarýnu
- panák koňaku nebo brandy (volitelně)
- 1 lžíce hladké mouky
- 80 ml vepřového nebo kuřecího vývaru
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 200 ml smetany ke šlehání
- mořská sůl a pepř na dochucení
Postup
- Posypte vepřové steaky trochou mořské soli.
- V litinové nebo nerezové pánvi zahřejte lžíci olivového oleje a opékejte steaky ne déle než 2 minuty z každé strany.
- Vyjměte vepřové maso na samostatný talíř a dejte stranou.
- Do stejné pánve přidejte šalotku a restujte na středním plameni za stálého míchání, aby nedošlo k připálení, po dobu 3 minut, poté přidejte žampiony portobello a nasekaný rozmarýn a restujte dalších 5 minut.
- Když se odpaří šťáva a pánev je suchá, nalijte do ní panák koňaku nebo brandy a připálené kousky oškrábejte vařečkou.
- Poté přisypte mouku a promíchejte.
- Přidejte vývar, hořčici a smetanu a promíchejte.
- Steaky vraťte do pánve, přiveďte k varu a nechte ještě 2 minuty provařit a pánev stáhněte z ohně.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte sůl a pepř.
- Servírujte s rýží nebo bramborami.