Dokonalá žampionová omáčka provoněná čerstvými bylinkami, pomerančovou kůrou a česnekem, podávaná spolu s křehkým vepřovým masem a vařenou polentou, se stane oblíbeným víkendovým pokrmem vaší rodiny.
Co budete potřebovat
- 1 kg vepřové pečeně bez kosti, převázané kuchyňským provázkem
- 1 a 1/2 lžičky hrubé mořské soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 3 lžíce olivového oleje
- 500 g bílých žampionů nakrájených na čtvrtky
- 8 malých jarních cibulek, ořezaných, použijte pouze bílé části
- 3 velké stroužky česneku, rozdrcené
- 1/2 šálku bílého vína Muškát
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 3 snítky rozmarýnu
- 6 snítek tymiánu
- 8 proužků pomerančové kůry o velikosti cca 7,5 cm
- vařená polenta, k podávání
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Vepřové maso rovnoměrně posypte solí a pepřem.
- Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte olej na středně vysokém plameni.
- Přidejte na pánev vepřovou pečeni a opékejte, nerušeně, dozlatova, z jedné strany (zabere to cca 3 minuty).
- Maso takto opékejte ze všech stran.
- Maso vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Přidejte do pánve žampiony, cibuli a česnek a restujte za častého míchání, dokud se tekutina ze žampionů neuvolní a neodpaří, asi 8 minut.
- Přidejte víno.
- Vařte, seškrabujte opečené kousky ze dna pánve, dokud se víno nezredukuje na polovinu, asi 5 minut.
- Přidejte vývar, rozmarýn a tymián; vařte nerušeně 3 minuty.
- Vraťte vepřové maso do pánve.
- Přikryjte, přeneste do předehřáté trouby a pečte, dokud teploměr vložený do nejtlustší části masa nezaznamená 54 C, asi 30 minut.
- Vyjměte pánev z trouby.
- Přeneste vepřové maso na prkénko a nechte 5 minut odpočinout.
- Mezitím do žampionové směsi v pánvi přidejte proužky pomerančové kůry.
- Přiveďte omáčku k varu na středně vysokém plameni a vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne, asi 3 minuty.
- Vyhoďte proužky pomerančové kůry, rozmarýn a tymián.
- Odstraňte a zlikvidujte provázek z vepřového masa.
- Nakrájejte vepřové maso přes vlákna.
- Podávejte maso naservírované na polentě s žampionovou směsí.
- Dobrou chuť!