Tato vepřová pečeně potřená česnekovo-bylinkovou pastou a podávaná s luxusní omáčkou z vepřového výpeku a smetany vás naprosto odzbrojí. Přitom se jedná o neuvěřitelně jednoduchý pokrm, na který ani nepotřebujete žádné náročné ingredience.
Co budete potřebovat
Na vepřové maso:
- 1,5 až 2 kg vepřové pečeně bez kosti
- ¼ šálku olivového oleje
- 1 lžíce lisovaného česneku
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu (pokud používáte čerstvý, zdvojnásobte množství)
- 1 lžíce sušeného tymiánu (pokud používáte čerstvý, zdvojnásobte množství)
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- ½ šálku suchého bílého vína, jako je sauvignon blanc nebo pinot gris
Na omáčku:
- 2 lžíce změklého másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 a ½ šálku kuřecího nebo hovězího vývaru
- ¼ šálku smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Smíchejte olivový olej, česnek, rozmarýn, tymián, sůl a pepř.
- Vepřové maso propíchněte ostrým nožem na 5 nebo 6 místech.
- Maso ze všech stran potřete česnekovo-bylinkovou směsí.
- Zabalte do alobalu a přeneste do chladničky na 2 až 24 hodin marinovat.
- Pokud chcete, můžete vepřové maso péct ihned po nanesení bylinkové směsi.
- Pečeni vyjměte z lednice a před pečením nechte 45 minut až 1 hodinu odpočívat na desce zabalené v alobalu.
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Nakapejte lžíci olivového oleje do velké pánve vhodné do trouby a dejte na vysoký plamen.
- Když je olej rozpálený, přidejte maso a opékejte ze všech stran, dokud nezezlátne.
- Otočte ho tučnou stranou nahoru a stáhněte z ohně.
- Nalijte víno do pánve kolem pečeně a přikryjte ji poklicí (pokud vaše pánev nemá poklici, která by pasovala, použijte alobal).
- Přeneste do trouby a pečte 45 minut, poté sejměte poklici a pečte dalších 20 až 30 minut nebo dokud vnitřní teplota vepřového masa nedosáhne alespoň 63 stupňů Celsia a ne více než 68 stupňů Celsia.
- Vyjměte pánev z trouby, přendejte maso na prkénko a zakryjte ho plátkem alobalu.
- Před krájením nechte 15 minut odpočinout.
- Zatímco vepřové odpočívá, připravte si omáčku.
- Do malé misky přidejte změklé máslo a mouku a vidličkou propracujte, dokud se nespojí do hladké pasty.
- Pánev s vepřovým výpekem dejte na střední plamen a přidejte vývar.
- Šlehejte a seškrábejte všechny zhnědlé kousky ze dna.
- Přidejte směs másla a mouky.
- Intenzivně šlehejte, dokud se máslová směs nerozpustí v omáčce.
- Přiveďte směs k mírnému varu, poté snižte plamen a přidejte smetanu.
- Vařte 3 až 4 minuty nebo do zhoustnutí.
- Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
- Vepřovou pečeni podávejte s omáčkou.