Marinované steaky ze srnčího masa opečené na pánvi a podávané s dokonalou krémovou omáčkou ze žampionů a bílého vína potěší vaše chuťové buňky a vy se nebudete moci nabažit. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
Na srnčí steaky:
- 4 srnčí steaky
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- ¼ lžičky černého pepře
- 1 lžíce rostlinného oleje
Na omáčku:
- 4 lžíce másla
- 230 g žampionů, nakrájených na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce hladké mouky
- ½ šálku bílého vína (nebo více kuřecího vývaru)
- ½ šálku kuřecího vývaru
- ¾ šálku smetany ke šlehání
- 1 lžička dijonské hořčice
- ½ lžičky worcesterské omáčky
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
Postup
- Nejprve si připravte marinádu na steaky.
- Smíchejte dijonskou hořčici, česnek, sójovou omáčku, worcesterskou omáčku a pepř.
- Pomocí papírových utěrek steaky důkladně osušte, abyste odstranili krev.
- Srnčí steaky potřete ze všech stran marinádou.
- Steaky položte na talíř a přikryjte igelitem.
- Nechte 1 hodinu uležet při pokojové teplotě (nebo přes noc v lednici).
- Steaky znovu lehce osušte papírovou utěrkou, abyste odstranili přebytečnou marinádu.
- Rozpalte litinovou pánev na středně vysokém plameni s 1 lžící oleje.
- Steaky opékejte asi 4–6 minut z jedné strany, poté je otočte a opékejte dalších 4–6 minut, nebo dokud vnitřní teplota masa nedosáhne asi 54–57 stupňů Celsia pro medium-rare.
- Celková doba opékaní steaků se bude lišit v závislosti na jejich tloušťce.
- Pokud jsou steaky tlustší než 2,5 cm, opékejte je i z boku, asi 1 – 2 minuty.
- Opečené steaky přendejte na čistý talíř.
- Volně je zakryjte alobalem a nechte odpočinout.
- Na stejné pánvi rozpusťte 2 lžíce másla na středně vysokém ohni.
- Přidejte žampiony a restujte do zhnědnutí, asi 2-3 minuty.
- Rozpusťte zbývající 2 lžíce másla ve stejné pánvi.
- Přidejte česnek a mouku a vařte 1 minutu.
- Zalijte bílým vínem a šlehejte, aby se vše spojilo.
- Nechte 1 minutu vařit, poté zalijte kuřecím vývarem a smetanou ke šlehání.
- Přidejte dijonskou hořčici, worcesterskou omáčku, sůl a pepř.
- Šlehejte, aby se vše spojilo.
- Snižte plamen na střední a vařte asi 5 minut za častého šlehání, dokud směs nezhoustne na konzistenci omáčky.
- Steaky podávejte s omáčkou.
- Užijte si to!
Možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších litinových pánví. Kdo vyhrál v našem srovnání?