Tento lahodný recept na bábovku s mákem a nádechem citronu a zakysané smetany přinese do vaší kuchyně kus jara. Sladká, citrónová a vláčná bábovka se snadno připravuje z několika ingrediencí a chutná úžasně.
Co budeme potřebovat
- 360 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 3 lžíce máku
- 80 g másla
- 200 g krystalového cukru
- 2 1/2 lžičky citronové kůry
- 70 ml čerstvé citronové šťávy
- 4 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 ml rostlinného oleje
- 1 kelímek zakysané smetany (může nahradit obyčejným řeckým jogurtem)
Na polevu
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 200 g moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Vymažte formu na bábovku.
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a mák.
- Vyšlehejte máslo a cukr.
- Přidejte vejce.
- Smíchejte citronovou kůru, vanilku, citronovou šťávu a rostlinný olej, dokud se důkladně nespojí.
- Do citronové směsi střídavě přidávejte mouku a zakysanou smetanu. Těsto bude poměrně husté.
- Těsto nalijte do připravené formy. Pečte 40-50 minut.
- Vyndejte z trouby a nechte 10 minut chladnout ve formě.
- Poté vyjměte z formy a ochlaďte. Jakmile je maková bábovka teplá na dotek, lehce ji přikryjte igelitem a nechte úplně vychladnout. (Tento malý trik pomáhá udržet bábovku vláčnou!)
- Po vychladnutí polejte citronovou polevou. Všechny ingredience spolu vyšlehejte. Konzistence by měla být tekutá, ale hustá, skoro jako sirup.