Tato vepřová pečeně je krásně šťavnatá a křehká a v kombinaci s tou nejchutnější brusinkovo-balzamikovou omáčkou se jedná o opravdovou lahůdku, po které se budete oblizovat!
Co budete potřebovat
- 1,2 kg vepřové pečeně
- sůl a pepř, podle chuti
- 3 lžíce olivového oleje
Na omáčku:
- 1 šálek čerstvých brusinek
- 1 šálek vody
- 3 lžíce cukru
- kůra a šťáva z 1 velkého pomeranče
- 1 lžíce másla
- 1/2 šálku šalotky, nakrájené na kostičky
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 2 lžíce balzamikového octa
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Vepřovou pečeni ze všech stran osolte a opepřete.
- Ve velké pánvi vhodné do trouby na středním plameni zahřejte olivový olej.
- Když je olej rozpálený, opečte na něm maso ze všech stran.
- Vložte pánev do trouby a pečte, dokud nebude mít vepřové maso vnitřní teplotu 63 stupňů Celsia.
- to trvat asi 30 minut.
- Zatímco se pečeně peče, do hrnce na středním plameni přidejte brusinky, cukr, vodu a pomerančovou kůru a šťávu.
- Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte 15 minut.
- Omáčka zhoustne.
- Sundejte z ohně a dejte stranou.
- Pečeni vyjměte z pánve, položte na talíř a přikryjte alobalem.
- K výpeku přidejte máslo, rozpusťte, přidejte šalotku a česnek a restujte asi 3-4 minuty.
- Přidejte kuřecí vývar a oškrábejte kousky ze stěn a dna pánve.
- Přidejte brusinkovou omáčku a ocet, promíchejte a vařte asi 15 minut, aby omáčka opět zhoustla.
- Maso nakrájejte a podávejte s omáčkou.