Tato čokoládová mramorová bábovka s banány je to oblíbená u všech věkových kategorií. Zejména prto, že je vždy vláčná, máslová a plná banánové chuti. Plus ke všemu si můžete vychutnat i extra čokoládovou ganache polevu!
Co budeme potřebovat
- 115 g čokolády (jemně nasekané)
- 240 ml husté smetany ke šlehání
Na bábovku
- 345 g rozmačkaných banánů (asi 4 střední nebo 3 velké zralé banány)
- 375 g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 170 g nesoleného másla
- 200 g krupicového cukru
- 100 g hnědého cukru
- 3 velká vejce
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 320 ml podmáslí
Postup
- Na polevu dejte nasekanou čokoládu do žáruvzdorné misky.
- Smetanu zahřejte v malém hrnci na střední teplotu, dokud nezačne jemně vařit.
- Nalijte ji na čokoládu a poté ji nechte 2–3 minuty odležet, aby čokoláda jemně změkla. Velmi pomalu míchejte, dokud se čokoláda se smetanou úplně nespojí a čokoláda se nerozpustí.
- Polovinu dejte stranou (180 ml) a nechte ji při pokojové teplotě chladnout, dokud nezhoustne do konzistence podobné omáčce, asi 30 minut.
- Zbytek zakryjte a chlaďte.
- Předehřejte troubu na 180°C a formu na bábovku vymažte tukem.
- Banány rozmačkejte a dejte stranou.
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
- Vyšlehejte máslo při vysoké rychlosti, dokud nebude hladké a krémové, asi 1 minutu.
- Přidejte oba cukry a šlehejte na vysokou rychlost 2 minuty, dokud se nespojí dohromady.
- Přidejte vejce a vanilku. Šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud se nespojí, a poté vmíchejte rozmačkané banány.
- S mixérem na nízkou rychlost přidávejte suché ingredience střídavě s podmáslím. Nakonec vmíchejte banány.
- Polovinu těsta rovnoměrně nalijte do připravené formy.
- Navrch pokapejte polovinu čokoládové polevy. Zakružte nožem nebo párátkem.
- Přidejte 1/4 těsta, poté zbytek polevy, poté zbytek těsta. Vše promíchejte nožem nebo párátkem.
- Pečte 60–75 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do koláče nevyjde čisté.
- Po dokončení nechte 2 hodiny chladnout.
- Poleva bude nyní velmi hustá. Zahřívejte ji na mírnou teplotu za stálého míchání, dokud nebude řídká.
- Pokapejte s ní banánovou bábovku a podávejte.
Jak nejlépe dosáhnete lehkého a nadýchaného těsta? Díky výkonnému a kvalitnímu ručnímu šlehači. Ten nejlepší najdete u nás v recenzi.