Banánová bábovka s čokoládovou polevou

Banánová bábovka s čokoládovou polevou
Příprava: 20 minut Vaření: 75 minut Počet porcí: 10

Tato čokoládová mramorová bábovka s banány je to oblíbená u všech věkových kategorií. Zejména prto, že je vždy vláčná, máslová a plná banánové chuti. Plus ke všemu si můžete vychutnat i extra čokoládovou ganache polevu!

Co budeme potřebovat

  • 115 g čokolády (jemně nasekané)
  • 240 ml husté smetany ke šlehání

Na bábovku

  • 345 g rozmačkaných banánů (asi 4 střední nebo 3 velké zralé banány)
  • 375 g hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 170 g nesoleného másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 g hnědého cukru
  • 3 velká vejce
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 320 ml podmáslí

Postup

  • Na polevu dejte nasekanou čokoládu do žáruvzdorné misky.
  • Smetanu zahřejte v malém hrnci na střední teplotu, dokud nezačne jemně vařit.
  • Nalijte ji na čokoládu a poté ji nechte 2–3 minuty odležet, aby čokoláda jemně změkla. Velmi pomalu míchejte, dokud se čokoláda se smetanou úplně nespojí a čokoláda se nerozpustí.
  • Polovinu dejte stranou (180 ml) a nechte ji při pokojové teplotě chladnout, dokud nezhoustne do konzistence podobné omáčce, asi 30 minut.
  • Zbytek zakryjte a chlaďte.
  • Předehřejte troubu na 180°C a formu na bábovku vymažte tukem.
  • Banány rozmačkejte a dejte stranou.
  • Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
  • Vyšlehejte máslo při vysoké rychlosti, dokud nebude hladké a krémové, asi 1 minutu.
  • Přidejte oba cukry a šlehejte na vysokou rychlost 2 minuty, dokud se nespojí dohromady.
  • Přidejte vejce a vanilku. Šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud se nespojí, a poté vmíchejte rozmačkané banány.
  • S mixérem na nízkou rychlost přidávejte suché ingredience střídavě s podmáslím. Nakonec vmíchejte banány.
  • Polovinu těsta rovnoměrně nalijte do připravené formy.
  • Navrch pokapejte polovinu čokoládové polevy. Zakružte nožem nebo párátkem.
  • Přidejte 1/4 těsta, poté zbytek polevy, poté zbytek těsta. Vše promíchejte nožem nebo párátkem.
  • Pečte 60–75 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do koláče nevyjde čisté.
  • Po dokončení nechte 2 hodiny chladnout.
  • Poleva bude nyní velmi hustá. Zahřívejte ji na mírnou teplotu za stálého míchání, dokud nebude řídká.
  • Pokapejte s ní banánovou bábovku a podávejte.

Jak nejlépe dosáhnete lehkého a nadýchaného těsta? Díky výkonnému a kvalitnímu ručnímu šlehači. Ten nejlepší najdete u nás v recenzi.

Mramorovaná bábovka s banány a čokoládou.
Zdroj: eatlittlebird.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.