Na tomhle pokrmu si pochutnají i ti nejnáročnější gurmáni. Protože jaké srnčí maso může být lepší než panenka, a to ke všemu pečená do medium-rare dokonalosti a podávaná s luxusní omáčkou z červeného vína a suchého sherry. Tohle prostě musíte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
- 600 ml červeného vína (například shiraz)
- 80 ml suchého sherry
- 80 ml balzamikového octa
- 6 šalotek, nakrájených na plátky
- 1 bobkový list
- 1 snítka tymiánu
- 500 ml brusinkového džusu nebo kvalitního hovězího vývaru
- 10 g sušených lišek nebo hříbků
- 1 kg srnčí panenky
- 1 lžíce olivového oleje
- 30 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- džem z červeného rybízu k podávání
Postup
- Na omáčku smíchejte v misce červené víno, suché sherry, balzamikový ocet, šalotku, bobkový list a tymián a nechte 2–3 hodiny odstát.
- Vložte do hrnce s brusinkovým džusem nebo vývarem a přiveďte k varu na vysoké teplotě.
- Snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud se tekutina nesníží o tři čtvrtiny (to bude trvat asi 20 minut).
- Dejte stranou.
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Sušené houby dejte do misky, zalijte trochou vroucí vody a nechte 10 minut louhovat.
- Pokud je panenka moc dlouhá, překrojte ji napůl.
- Dobře dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na vysokou teplotu a maso opečte ze všech stran.
- Přendejte na pekáč a pečte 10–12 minut na medium-rare.
- Vyndejte z trouby, volně přikryjte alobalem a nechte 10 minut odpočívat.
- Houby sceďte, tekutinu si ponechte.
- Máslo rozehřejte na pánvi na středním plameni.
- Přidejte houby a restujte za stálého míchání 1-2 minuty.
- Do pánve přidejte mouku a restujte za stálého míchání další minutu.
- Přidejte omáčku z červeného vína a odloženou tekutinu z hub a vařte 5–6 minut, dokud se omáčka dobře nezredukuje.
- Podle chuti okořeňte.
- Panenku naporcujte a podávejte s omáčkou a džemem z červeného rybízu, doplněné salátem.