Ze všech částí králíka jsou nejlepší zadní stehna. Zkuste si je připravit podle našeho návodu s lahodnou krémovou omáčkou francouzského stylu se šalotkou a hořčicí. Pokud si nechcete kupovat láhev Lillet Blanc jen kvůli tomuto receptu, můžete použít suché bílé víno.
Co budete potřebovat
- 1 zadní králičí stehno o hmotnosti cca 200 g
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce nasekané šalotky
- 1/4 šálku aperitivu Lillet Blanc (nebo suchého bílého vína)
- 2 stroužky česneku, utřeného
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 snítky tymiánu
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- sůl podle chuti
Postup
- Do hrnce přidejte trochu oleje a na středně vysoké teplotě opečte vnější stranu králičího stehýnka dozlatova.
- Vyjměte a dejte stranou.
- Do hrnce přidejte trochu oleje a šalotky.
- Nechte šalotku restovat na středním plameni a když se zredukuje, přidejte trochu soli a másla.
- Jakmile jsou šalotky zesklovatělé, přidejte Lillet Blanc nebo trochu suchého bílého vína.
- Poté přidejte dijonskou hořčici, smetanu, tymián a rozmačkané stroužky česneku.
- Vše přiveďte k varu a přidejte zpět králičí stehno.
- Na králičí stehno nalijte omáčku.
- Hrnec přiklopte poklicí a snižte plamen na nejnižší možný.
- Nechte vařit hodinu a půl.
- Opatrně vyjměte stehno z hrnce na talíř a lžičkou ho přelijte omáčkou.
- Ozdobte salátem nebo čerstvými klíčky a podávejte.
Vyzkoušejte i naše zajímavé recepty na králíka s česnekem, které skvěle poslouží jako chutná večeře či menší oběd!